korona-testovi-2.jpg

Iz Evrope i Amerike čuje sve više glasova koji traže da Peking "plati za izvoz" smrtonosnog virusa. Misuri je prva američka država koja je tužila Kinu zbog korone. Državni tužilac Erik Šmit smatra da je Kina prećutala istinu o COVID-19 i "ućutkala uzbunjivače i malo toga je učinila kako bi spriječila širenje bolesti".

"Nisu pokušali da me ućutkaju i niko mi nije prijetio kaznom!" - Ovim riječima doktorka Đang Đišien iz Vuhana odgovara na pitanja kineske televizije CGTN o pritiscima nadležnih organa da ne otkrije prve slučajeve CPVID-19. Đišien je jedna od prvih koji su informisali kolege o virusu. Kaže da je kao i uvijek radila svoj posao savjesno i odgovorno.

Kina nije prećutala, naprotiv, obavijestila je svijet

Doktorka objašnjava da su poslije prvog konzorcijuma ljekara, u podne 27. Decembra, prijavili slučajeve sumnjive upale pluća lokalnom centru za kontrolu i prevenciju zaraze.

"Tog popodneva nadležni organi došli su da sprovedu epidemiološku istragu. Pokupili su uzorke krvi pacijenata i uzeli im bris iz grla. Takođe su izvršili testove da utvrde o kom patogenu se radi. Kada smo 29. decembra poslali naše obnovljene podatke, došli su da urade ponovne analize krvi i tada su pitali i za ranije bolesti pacijenata. Po mom mišljenju, reagovali su u rekordnom roku". 

​Đišijen kaže da na početku nije očekivala zarazu ovih razmjera: "Sada se radi o teškoj epidemiji s ogromnim brojem žrtava. Zaista nismo očekivali ovako lošu situaciju".

Poslije više od 2,5 miliona zaraženih u svijetu, mnogi se pitaju - da li je o opasnosti narod trebalo obavijestiti ranije?

"Mi smo tada tek počinjali da shvatamo o kakvom se virusu radi, tako da smatram da u takvoj situaciji nije prikladno iznositi previše informacija u javnost, dok i sami ne utvrdimo o čemu se zapravo radi. Da sam ja lično radila istraživanje, kako bih mogla da obavijestim ljude dok moji rezultati ne bi bili gotovi? Mislim da uvijek moramo biti oprezni i davati samo informacije potkrijepljene naučnim činjenicama", odgovara dr Đišijen.

Iako je prva koja je prijavila slučajeve nove vrste SARS-a, ime ove dotorke nije poznato u svijetu. Hapšenje, a zatim i smrt kineskog ljekara i uzbunjivača Li Venlijanga početkom februara, odjeknulo je u cijelom svijetu. Li je 30. decembra grupnom porukom upozorio javnost na COVID, poslije čega se panika masovno proširila po kineskim mrežama. Nekoliko dana kasnije Li je priveden u policiju i optužen za širenje lažnih informacija.

Ovo je dalo povod mnogim zapadnim medijima, aktivistima i političarima da Kinu krive za prikrivanje informacija zbog koga je navodno i došlo do pandemije.

Danas se malo ko sjeća da je Kina već 31. januara obavijestila javnost o prvim slučajevima nestandardne upale pluća u Vuhanu.

12. januara Kina dijeli sa SZO genetsku sliku COVID-19.

21. januara u državi Vašington potvrđen je prvi slučaj korone na američkom tlu.

23. januara izoluje se Vuhan, grad sa 11 miliona stanovnika i time upozorava ostatak svijeta o kakvoj opasnosti se zapravo radi. Amerika tada rješava da svoje radnike iz regiona pošalje kući, ali umjesto da se pozabavi planom i programom zaštite svojih građana unutar Amerike, Tramp se podsmijava virusu, nazivajući ga kineskim. Poslije takve retorike u cijeloj Americi učestali su slučajevi napada na lica azijske nacionalnosti.

Od 30. januara SZO upozorava da virus ne poznaje granice i da se radi o globalnoj prijetnji.

Cijeli februar Tramp je uvjeravao građane da je Amerika spremna i da će virus nestati. Čak 15. marta, američki predsjednik izjavljuje: "Smirite se, odlično nam ide".

Samo nekoliko dana kasnije Amerika registruje hiljade slučajeva u svojoj zemlji i u već tada nije u stanju da se suprotstavi pandemiji, Tramp se okreće i protiv Kine i protiv SZO.

"Svijet plaća preveliku cijenu za to što su oni uradili", rekao je američki predsjednik i dodao da kineske vlasti nisu na vrijeme obavijestile svijet o epidemiji.

U svom posljednjem nedjeljnom brifingu, Tramp je još jednom napomenuo, da će Kina morati da snosi posljedice ako je svjesno odgovorna za širenje virusa.

Kako se najpogođenije zemlje bore protiv dezinformacija dok sami kinje Kinu za prećutkivanje činjenica?

U Italiji je novinska agencija ANSA pokrenula sajt koji provjerava porijeklo vijesti o koroni. Španija ima strog zakon o širenju lažnih informacija u vrijeme pandemije i dizanju panike među stanovništvom. Za ovu vrstu prekršaja predviđene su kazne zatvora od nekoliko mjeseci do pet godina.

U Americi je situacija nešto drugačija. Zapravo, na Twitter nalogu američkog predsjednika možemo naći pregršt dezinformacija o širenju korone.

Za nešto više od mjesec dana prešlo se od podsmijavanja Kinezima, preko straha, do mjera kakve je i Kina preporučivala. Pored izolacije sa kojom su mnoge zemlje u Evropi i svijetu ozbiljno zakasnile, došlo se do toga da se (s istim tim zakašnjenjem) ugledamo na Kinu i kada su u pitanju QR kodovi. Poslije globalne kritike kineskih "drakonskih mjera" Španija je već i sama predložila "kartice" zelene, žute i crvene boje kako bi povratak ljudi u "novu normalu" bio manje rizičan. 

Trenutno se svijet nalazi u najvećoj krizi nastaloj u moderno doba. Još nije jasno koja zemlja je na prijetnju reagovala "ispravno", ali je većina spremna da prstom uperi u Kinu kao glavnog krivca. Činjenica je, ipak, da sada i Kina, i Amerika i Evropa imaju dovoljan broj zaraženih i mrtvih, a da niko ni dan danas, nema odgovor na jednostavno pitanje  - kako živjeti dalje.