Termoelektrana.jpg

Najveći austrijski snabdjevač električnom energijom „Ferbund“, u petak je ugasio svoje postrojenje u Melahu u Štajerskoj. Zatvaranje posljednje austrijske operativne termoelektrane na ugalj tako je označilo konačni kraj proizvodnje električne energije dobijene iz uglja u toj zemlji.

Ovo postrojenje je tokom 34 godine proizvelo više od 30 milijardi kWh električne energije i 20 milijardi kWh toplotne energije za štajerski glavni grad Grac.

„Zatvaranje posljednje elektrane na ugalj predstavlja istorijski korak. Austrija je konačno odbacila proizvodnju električne energije iz uglja i preduzela još jedan korak prema postupnom ukidanju fosilnih goriva“, kazala je austrijska ministarka za zaštitu klime, životne sredine, energiju, mobilnost, inovacije i tehnologiju Leonora Gevesler.

Ona je napomenula da austrijska vlada želi da ostvari cilj 100-odstotnog udjela energije iz obnovljivih izvora do 2030.

„To će nam omogućiti ekonomsku nezavisnost jer trenutno godišnje trošimo 10 milijardi evra na uvoz uglja, nafte i gasa", dodala je ona.

Slična poruka stigla je i iz austrijskog Ministarstva zaštite okoline, iz koga navode da je Austrija je napravila korak naprijed prema klimatskoj neutralnosti.

„Pretvaranje ovog postrojenja u mesto za inovacije dobar je primer kako se može preći put od energije iz fosilnih goriva do inovativne i održive budućnosti“, kazao državni sekretar iz ovog ministarstva Magnus Bruner.

Ferbund će zatvorenu elektranu u Melahu dalje razvijati kao središte inovacija. Ovdje je već postavljeno probno postrojenje za visoku temperaturu elektrolize i rad zapaljivih ćelija za proizvodnju vodonika, a ispituje se i mogućnost skladištenja električne energije, na primjer, za ultrabrze stanice za punjenje električnih vozila.

Međutim, prema austrijskom ekonomsko-interesnom udruženju „Photovoltaic Austria“, Austriji je potreban dobro osmišljen plan za čistu energiju jer se četvrtina električne struje u toj zemlji i dalje proizvodi iz fosilnih goriva.

„Za održivo napajanje energijom potrebno je mnogo više koristiti prirodne resurse“, izjavila je za PV magazin Vera Imicer, generalna direktorka „Photovoltaic Austria“.

Austrijski kapacitet ukupno instaliranih fotonaponskih sistema mora se povećati desetostruko u narednih 10 godina kako bi se postigao 100-odstotni zeleni cilj električne energije do 2030.

Prema istraživanjima „Europe Beyond Coal“, 15 evropskih zemalja već je odlučilo obustaviti proizvodnju električne energije iz uglja, a njih 14 to želi ostvariti do 2030. Njemačka to planira da učini do 2038. godine, a Hrvatska je s ostatkom regije u „roze“ zoni (u kojoj su zemlje u kojoj se ta proizvodnja i dalje odvija).