Novac.jpg

Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda kazao je da su sve aktivnosti koje su bile do Ministarstva finansija i trezora BiH o preuzimanju 330 miliona evra od MMF-a završene odmah te da je novac već sutra mogao biti alociran na račune entitetskih vlada, ali da to nije moguće realizovati jer na današnjoj sjednici nije donesena odluka Savjeta ministara BiH.

Savjet ministara BiH trebalo je jutros da usvoji odluku o prihvatanju zaduženja prema MMF-u u okviru Instrumenta za brzo finansiranje (RFI), ali prilikom glasanja nije bilo podrške prisutnih ministara iz bošnjačkog naroda te nije bilo moguće okončati sve potrebne procedure da bi novac bio uplaćen na račun u Centralnoj banci BiH.

Prema odluci Upravnog odbora MMF-a, koja je donesena sinoć, BiH je odbren kredit za pomoć u borbi protiv virusa korona u iznosu 265.2 miliona SDR, što je oko 330 miliona evra, a kamatna stopa je na bazi 1,05 posto uz grejs period od 39 mjeseci.

U Pismu namjere definirano je da Federaciji BiH pripada 62 posto ovih sredstava, Republici Srpskoj 38 posto s tim da po 0,5 odsto svaki entitet mora izdvojiti i uplatiti na račun Vlade Brčko distrikta. Takođe, potpisano je da se 50 odsto sredstava koja pripadaju FBiH raspodjele i županijama kako bi adekvatno odgovorili na posljedice pandemije Covid -19.

Bevanda je izrazio žaljenje što ministri iz SDA nisu podržali odluku Savjeta ministara koja je po istom principu usvajana u svim prethodnim aranžmanima i uvijek do sada je imala podršku kadrova ove političke partije.

Bevanda smatra da je neprihvatljiv i neutemeljen zahtjev ministara iz SDA da se odluka o prihvatanju kreditnog aranžmana s MMF-om donosi temeljem Zakona o zaduživanju, dugu i garancijama BiH, jer nije riječ o klasičnom zaduživanju i nikada se kod MMF-a u prethodnim aranžmanima nije na taj način donosila odluka nego se isključivo radilo o finansiranju temeljem članstva u MMF-u i kvota koje tu imamo.

Glasanje protiv odluke i insistiranjem da se radi po procedurama koje bi cijeli proces zaduživanja prolongirali na nekoliko mjeseci i koje ne bi bilo zakonski utemeljeno, po mišljenju Bevande, jasan je pokazatelj da nisu svi vođeni dobrim namjerama kada su potpisali Pismo namjere u kojem su sve dileme riješene i gdje je postignut dogovor da se što prije ovaj proces okonča.

Ministar Bevanda naglasio je da je zadovoljan što je Ministarstvo finansija i trezora BiH, kao i svaki put do sada, profesionalno završilo svoj dio posla te da će nastaviti inzistirati i raditi isključivo po zakonu i na dobrobit svih u BiH.