nafta-604x359.jpg

Cijena majskih fjučersa američke nafte „VTI“ spustila se ispod 15 dolara za barel — to je minimum od kraja prošlog vijeka. U takvim uslovima određene teksaške kompanije su počele da prodaju „crno zlato“ za dva dolara, piše „Blumberg“.

Pad cijena nafte je povezan sa zabrinutošću, povodom vijesti da su sva skladišta nafte u SAD prepuna. Eksperti ne isključuju da, ako se situacija u bliskoj budućnosti ne promijeni, proizvođači će masovno da plaćaju klijentima da uzimaju naftu.

Ranije su bilježeni samo pojedinačni takvi slučejevi.

Cijena nafte „VTI“ sa isporukama za jun pala je danas za više od 5 procenata. Ona se trguje za 23,6 dolara za barel. Marka „Brent“ je pojeftinila za 2,8 procenata i iznosi 27,3 dolara za barel.

Samo nedjelju dana nakon potpisivanja sporazuma u okviru OPEK+ o smanjenju proizvodnje za 9,7 miliona barela dnevno, jasno je da će dogovorena količina biti nedovoljna.

Očekivalo se da će i države koje nisu bile potpisnice sporazuma, kao što su SAD, takođe saopštiti da smanjuju proizvodnju, čime bi višak od 15-20 miiona barela bio eliminisan. Međutim, za sada nema takvih informacija, čak se svakodnevno pravi višak od 25 miliona barela nafte.