Volksvagen tiguan.jpg

Najtraženiji Volksvagenov model na svijetu u 2019. bio je Tiguan, koji je prodat u čak 910.926 primjeraka

Otkako je lansiran 2007, Tiguan je prodat u preko 6 miliona primjeraka. Ovaj automobil je prošle godine takođe ponio zvanje najprodavanijeg SUV modela u Evropi i plasirao se među prva tri najtraženija SUV vozila na svijetu.

Kako su izračunali u njemačkom proizvođaču, sa fabričkih traka je u 2019. na svakih 35 sekundi sišao po jedan VW Tiguan. To je ujedno i najpopularniji automobil u okviru čitave VW grupacije.

Prva generacija (2007 – 2016.)

Tiguan je debitovao na Sajmu automobila u Frankfurtu, u jesen 2007, a u prodajne salone je stigao kasnije iste te godine.

U 2008. već je privukao preko 150.000 kupaca i odmah je postao najprodavaniji SUV u Njemačkoj.

Na raspolaganju su bile verzije sa prednjim i pogonom na sva 4 točka.

Volksvagen je 2011. predstavio restilizovani Tiguan sa brojnim izmjenama i unapređenjima u odnosu na prethodnika, što je ubrzo “poguralo” prodaju na preko 500.000 primeraka.

Druga generacija (2016 – )

U aprilu 2016. Volksvagen je lansirao Tiguan druge generacije, zasnovan na savremenoj MQB mehaničkoj platformi.

Zahvajujući ovoj platformi, Tiguan je značajno modernizovan, a omogućena je ugradnja novih pogonskih agregata, pa je i paleta motora proširena. Kupci su mogli da nabave vozila u rasponu snage od 115 KS do 240 KS.

Novi Tiguan je 2017. po prvi put dobio i varijantu sa produženim međuosovinskim rastojanjem (+110 mm). Ovaj model se u Evropi prodaje pod oznakom Tiguan Allspace, a u SAD samo kao Tiguan, s obzirom da tamo nije dostupna verzija sa standardnim razmakom među osovinama.

Osim komfornije putničke kabine, Tiguan Allspace nudi i opciju trećeg reda sjedišta.

Zanimljivo je da je - zahvaljujući dobroj prodaji u SAD i Kini - produženi Tiguan u svijetu traženiji od standardnog modela. Od ukupnog broja prodatih vozila 55% su Allspace verzije.

Volksvagen danas proizvodi Tiguan u četiri fabrike na tri kontinenta: u Njemačkoj, Rusiji, Kini i Meksiku.

Njemački proizvođač je nedavno najavio da će uskoro kupcima ponuditi redizajnirani Tiguan druge generacije, sa brojnim unapređenjima u odnosu na aktuelnu verziju.