nafta1.jpg

Pandemija virusa korona dovela je do još jedne bizarne situacije – cijena nafte na američkom tržištu pala je ispod nule. Pojedini mediji izvještavaju da se to dogodilo prvi put u istoriji.

Cijene nafte srušile su se nakon što je ekonomska kriza, započeta pandemijom virusa korona, uništila potražnju za energijom, piše Njujork tajms. To je dovelo do enormnog povećanja viškova nafte na tržištu.

Gardijan takođe izvještava o najvećem padu cijene nafte u ovom vijeku. Cijena se, piše Gardijan, survala na -37,63 dolara za barel na West Texas Oil, koja služi kao referentna tačka za određivanje cijene nafte u SAD.

Istovremeno, prema navodima Njujork tajmsa, referentna vrijednost nafte koja će se isporučiti sljedećeg meseca u osnovi se smatra bezvrijednom. Majska referentna vrijednost je zapravo pala ispod nule, otišla u "negativnu teritoriju".

To sugeriše, piše Njujork tajms, da su ljudi koji su imali naftu bili spremni da je prodaju bud zašto samo kako bi je se otarasili.

Korijen problema je, prije svega, što ponestaje mjesta za skladištenje nafte. Najveći dio nafte skladišti se na moru, a kapaciteti tih skladišta se polako troše.

Slična situacija se, prema pisanju Gardijana, dogodila 2009. godine kada su trgovci nafte na moru skladištili više od 100 miliona barela. Danas se skladišti gotovo 160 miliona barela.

Raste i zabrinutost da dogovor postignut 12. aprila između Organizacije zemalja izvoznica nafte, Rusije i drugih proizvođača neće biti dovoljan da spriječi da tržište bude preplavljeno rekordnim porastom viška nafte.

Prema procjenama ekonomista, do oporavka tržišta moglo bi da dođe kasnije ove godine, vjerovatno u drugoj polovini 2020.