nevesinje.jpg

Na sastanku nevesinjskog Štaba za vanredne situacije razmatrana je trenutna epidemiološka situacija u Nevesinju nakon što je jutros potvrđeno još osam slučajeva zaraze virusom korona.

Porast broja oboljelih upozorava, da najrigozornije mjere neće donijeti rezultate ako se ne poštuju kako na javnom mjestu, tako i u svakoj porodici, poručeno je sa sastanka.

Od 15 testiranih osoba njih osam je pozitivno i svi su članovi porodica lica kod kojih je prije dva dana utvrđeno prisustvo virusa korona. Sutra se očekuju rezultati još 14 testiranja.

Sedam zaraženih biće smješteno u karantin u Studentski centar Trebinje, a jedno lice upućeno je u trebinjsku Bolnicu. Zdravstveno stanje ranije hospitalizovanog pacijenta iz Nevesinja se popravlja, a prvozaražena je već napustila bolničko liječenje i nalazi se u karantinu.

Od početka epidemije u Nevesinju registrovana su tri klastera. Prvi je gotovo ugašen što je posebno važno jer su u kontaktu bili zdravstveni radnici. Nakon preventivne mjere samoizolacije zaposleni u Domu zdravlja već poslije vaskršnjih praznika vraćaju se na radne dužnosti što će doprinijeti podizanju operativnosti ove zdravstvene ustanove.

Preostala dva klastera za sada su porodičnog karaktera i još uvijek se utvrđuje izvor zaraze. Širi krug testiranja mogao bi dati pouzdanije rezultate.