milorad-dodik.jpg

Nećemo olako ukidati vanredno stanje, kao što ga nismo olako ni uveli - poručio je danas srpski član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik.

On je za RTRS rekao da će Republika Srpska veoma dobro razmisliti kada bude ukidala vanredno stanje, jer je ono potrebno da bi u uslovima pandemije mjere koje se sprovode bile efikasne. Dodik podsjeća da nijedna od uvedenih mjera nije bila zloupotrebljena.

"Ali je činjenica da SDS i PDP nisu glasali za vanredno stanje iz nekih svojih razloga, činjenica je da su recimo Bošnjaci blokirali, pa su nakon sedam dana to podržali, zato što su ih pritisli stranci da ne prave budalaštinu jer su i u mnogim zemljama uvedene mjere vanrednog stanja. Nismo mi ovdje ostrvo koje je izdvojeno, pa mi izmišljamo šta ćemo raditi", izjavio je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

Srpski član Predsjedništva je takođe istakao da opozicija u ovoj situaciji nema konkretne prijedloge - nego ga kritikuje kada ode u Srbiju da obezbijedi donacije za Republiku Srpsku. Ili kada zaposleni u zdravstvu dobiju po 1.000 KM jednokratne pomoći.

"Pogodi čovjeka, vjerujem i medicinske radnike koji čuju od Šarovića koji kaže da to nije bilo potrebno i da je to reklamiranje. Nevjerovatno. A mi smo ih zvali iz opozicije, da sjednu sa nama i donose te odluke. A nikada nisu reagovali, a ja sam ih javno zvao, nekoliko puta", dodaje Dodik.

Dodik je naglasio da Srpska u borbi protiv kovida-19 nije mogla da računa ni na institucije BiH, jer su one najčešće bile protiv nje - što se moglo vidjeti prilikom dopremanja pomoći iz Mađarske.

"Bosna i Hercegovina se potpuno nama pokazala suvišnom. Mi ovdje nikakve koristi nismo imali. Kada smo tražili da se uvedu karantini, oni su kasnili 15 dana u Federaciji, propuštali ljude. Kada smo uvodili vanredno stanje, njihovi ljudi su to blokirali punih 7-8 dana, onemogućili nas da efikasno djelujemo, da efikasno radimo. Kada dobijate međunarodnu pomoć, onda se morate cjenkati o tome", kaže on.

Dodik je dodao da je BiH okupirana zemlja, država "na zor" koja ne može da funkcioniše, jer nema zajedničkog tkiva unutra, a da je koliko-toliko u jednom komadu drže dobro plaćeni strani ambasadori. Ipak, poručuje da svima u Federaciji BiH želi sve najbolje, i da ih mimoiđe korona virus, ali podsjeća da je njegova odgovornost Republika Srpska.