Bolnica trebinje miljanovic .jpg

Ljekari i medicinsko osoblje u Bolnici Trebinje spremno su dočekali prve pacijente oboljele od “kovida 19” i odlučno poručili da se pred virusom korona neće povući, te da će dati sve od sebe da istraju u ovoj borbi.

Jug Srpske dugo je odolijevao pošasti koja je blokirala cijeli svijet, a prvi slučaj zaraze u Trebinju potvrđen je 10. aprila.

Iako je riječ o virusu o kojem se malo zna, ljekari naviknuti na svakodnevne izazove ističu da nema mjesta panici i da će i ovu prepreku savladati kao i sve do sada.

Infektolog u trebinjskoj bolnici Rada Aleksić kaže za “Glas Srpske” da epidemija izazvana virusom korona nije prva s kojom se susreće u svom radnom vijeku.

- Prije desetak godina imali smo epidemiju izazvanu virusom influence H1N1, takozvani svinjski grip i mogu da kažem da smo tada imali mnogo više oboljelih nego sada. Osim toga, dvije godine nakon te imali smo epidemiju zaušaka - ispričala je Aleksićeva i izrazila nadu da će i iz ove bitke ljekari i pacijenti izaći kao pobjednici.

Aleksićeva ističe da je, uprkos dobroj organizaciji ljekarskih timova, veoma naporno raditi u zaštitnoj opremi, u kojoj provedu i nekoliko časova dnevno.

Vršilac dužnosti direktora Bolnice Trebinje Ljubica Miljanović kaže za “Glas Srpske” da su u trebinjskoj bolnici hospitalizovana četiri pacijenta i da nijedan nije na respiratoru.

- Zaposleni su podijeljeni u timove, kako bismo u svako doba dana imali ljekare u bolnici koji će zbrinuti oboljele od virusa korona. Osim toga, poštujući sve preporuke nadležnih, sve smo uradili da zaštitimo našu zdravstvenu ustanovu i ljekare, jer samo tako možemo pomoći oboljelima. Trudimo se maksimalno i ne povlačimo se u ovoj borbi. Istrajaćemo. To je naša poruka sugrađanima - rekla je Miljanovićeva i pozvala Trebinjce da poštuju preporuke nadležnih i ponašaju se odgovorno.

Ruski eksperti

Ljubica Miljanović kaže da ovih dana očekuju dolazak ruskog tima koji će dezinfikovati i bolnicu u Trebinju.

- Svaka pomoć je dragocjena. Radujemo se dolasku kolega iz Rusije - poručila je Miljanovićeva.