Sjetveni.paketi.jpg

Na području poljoprivrednog klastera Stara Hercegovina danas je, zahvaljujući Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, podijeljeno 1.000 sjetvenih paketa, od čega 206 na području Trebinja, 54 na području Berkovića, a 68 u Ljubinju.

Predstavnik resornog ministarstva, Područna jedinica Trebinje Igor Tomašević, istakao je da je resorno ministarstvo preduzelo niz mjera u pomoći poljoprivrednim proizvođačima.

"Naša namjera je bila da pomognemo i malim proizvođačima, pogotovo iz socijalno ugroženih kategorija koji se možda primarno i ne bave poljoprivrednom proizvodnjom", kaže Tomašević.

On je naglasio da je Ministarstvo obezbijedilo 2,5 miliona KM za nabavku 9.000 sjetvenih paketa za područje cijele Republike Srpske, a u Hercegovinu je stiglo 1.000 paketa.

"Vrijednost jednog paketa je oko 250 KM, on sadrži sjeme, sadni materijal, đubrivo i sve što je neophodno da se posadi jedna bašta od 500 metara kvadratnih", rekao je Tomašević.

Direktor Agrarnog fonda Trebinje Veselin Dutina kaže da je ovaj fond član poljoprivrednog klastera Stara Hercegovina uz pomoć kojeg je na područje Trebinja stiglo 206 sjetvenih paketa.

"Kategorije stanovništva koje dobijaju ove pakete su socijalno ranjive, ljudi koji su ostali bez posla u ovoj situaciji, zatim višečlane porodice bez stabilnih izvora prihoda", rekao je Dutina.

Ona je istakao da ovo nije prva akcija u koju je uključen trebinjski Agrarni fond, do sada je podijeljeno 307 sjemenskih paketa zajedno sa Gradskom upravom, pa je na području Trebinja ove godine zasađeno oko 40 odsto više poljoprivrednih površina.

Kroz ovaj program danas su i na području opštine Berkovići podijeljena 54 sjetvena paketa.

Rukovodilac Područne jedinice Trebinje Ministarstva poljoprivrede Srpske Borislav Milivojević rekao je da je u Ljubinju danas podijeljeno 68 sjetvenih paketa i poljoprivrednici iz ove opštine su zahvalni jer će im sve ovo dobrodoći, budući da je ova opština poznata po poljoprivrednoj proizvodnji.