Lijek covid 19.jpg

Lijek pod zaštićenim nazivom MALCOVIR®, koji je razvila kompanija "Zada Pharmaceuticals" iz Lukavca i koji se koristi u terapiji liječenja virusa korona, od četvrtka je dostupan na tržištu BiH.

U Agenciji za lijekove BiH potvrdili su "Nezavisnim" da je ovaj lijek, koji kao aktivnu supstancu sadrži hidroksihlorokin, pokazao efikasnost kod liječenja pacijenata oboljelih nakon inficiranja virusom SARS-Cov 2 i da je ušao u bolničke i kliničke protokole za simptomatsku terapiju pacijenata inficiranih tim virusom koji su ispoljili kliničku sliku bolesti. Naglašavaju da je proizvođač "Zada" podnio zahtjev za dobijanje dozvole za stavljanje lijeka Malcovir 30x200 mg u promet.

"Međutim, imajući u vidu da se predmetna aktivna supstanca pokazala efikasnom, Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH je postupajući po podnesenom zahtjevu, a na osnovu člana 38, Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima i sa ciljem obezbjeđivanja dostupnosti lijeka i zaštite javnog zdravlja stanovništva, izdala dozvolu za stavljanje u promet predmetnog lijeka za indikacije koje su do sada odobrene i u drugim državama, odnosno za indikacije za koje postoji dovoljan nivo dokaza dobijenih u sklopu provedenih kliničkih ispitivanja poput preumatoidnog artritisa, juvenilnog idiopatskog artritisa", naglasili su oni.

Na naše pitanje da li se radi o lijeku protiv novog virusa korona, odnosno liječenju bolesti kovid-19, odgovoreno je da ovo nije lijek protiv te bolesti.

"Hidroksihlorokin se do sada u ovom periodu od kako je infekcija virusom aktuelna pokazao kao lijek za simptomatsku terapiju, odnosno ublažavanje simptoma, a ne kao lijek koji ubija virus, što bi bilo kauzalna terapija. Dodatno napominjemo da još nije nađen lijek koji dokazano ubija virus. Vakcina će biti najbolje rješenje, ali se na istu još čeka", rečeno je "Nezavisnim" u Agenciji.

Oni posebno napominju da ovaj lijek pacijenti ne mogu dobiti u apotekama bez ljekarskog recepta izdatog od strane ordinirajućeg ljekara.

Inače, ovaj lijek je u proteklom periodu hvalio i Donald Tramp, predsjednik SAD, koji je izvršio pritisak na Agenciju za lijekove te zemlje da lijek odobri u tretmanima liječenja pacijenata od novog korona virusa, nakon što su neki francuski ljekari ustvrdili da je on pokazao određenu uspješnost u tretiranju pacijenata.

U srijedu je, međutim, u Francuskoj objavljena nova studija  u kojoj se tvrdi da nije pronađen nijedan dokaz da ovaj lijek pokazuje kliničku efikasnost u liječenju bolesti usljed novog virusa korona.

Paul Ofit, specijalista u Dječjoj bolnici u Filadelfiji u SAD, za CNN je izjavio da ova studija pokazuje da lijekovi bazirani na hidroksihlorokinu ne mogu liječiti pacijente oboljele od kovida-19, te da se pokazalo da mogu imati čak i nuspojave.