rudolf braun vjesala trebinje 1914.jpg

Kroz svoju istoriju Trebinjci su se susretali sa brojnim zločincima, koji su svojim dželatima naređivali izvršavanje najmonstruouznijih zločina. Jedan od tih krvnika bio je i austrougarski general Rudolf Braun, koji je preminuo na današnji dan 1920. godine u Beču, bez ovozemaljskog suđenja i kazne kakvu je zaslužio.

Zloglasni Braun, koji je tokom Prvog svjetskog rata komandovao 47. pješadijskom divizijom, a kasnije i 12. korpusom Vojske Austrougarske monarhije, odgovoran je za stravične zločine nad srpskim civilima u tadašnjoj Bosni i Hercegovini.

Braunova zona odgovornosti na samom početku rata bio je južni dio jadranske obale, odnosno - područje Dubrovnika i južna Hercegovina. Iste godine kada je počeo rat, Braun je unapređen u čin podmaršala.

Kako je bečki dvor Vidovdanski atentat iskoristio za objavu rata Kraljevini Srbiji, tako su već u avgustu izvršeni prvi zločini, a brojni Srbi, njih više od 300.000, odvedeni su u logore širom Austrougarske monarhije.

Po Braunovom naređenju, uhapšeni su i sprovedeni u zatvore svi viđeniji Srbi tog vremena sa područja Trebinja, kojim je po hitnom postupku Vojni sud potvrđivao kaznu koja im je unaprijed bila poznata - javno vješanje.

Prema svjedočenjima trebinjskog paroha Vlada Popovića, u Trebinju je 1914. godine obješeno čak 77 Srba i dvije Srpkinje.

vjesala trebinje I svjetski rat (2).jpg

Napravljeno je šest vješala. Trebinjci su ubijani na vrlo monstruozan način, a njihovu smrt najavljivali su bubnjari. Za dželate bi Braun, uglavnom, birao pripadnike romske nacionalnosti, koji su u tim zlodjelima bili nevješti, pa je mučenicima trebalo dvadesetak minuta da izdahnu.

I tako je bilo tokom cijelog Braunovog  komandovanja, između ostalog, i područjem Trebinja. Godine 1917. dobio je prekomandu u 12. korpus austrougarske vojske na Balkanu, koji je, kao ispomoć, poslat u Ukrajinu.

Februara 1918. godine dobio je novi generalski čin, a u avgustu i plemićku titulu.

Umro je 15. aprila 1920. godine u Beču.