Novac.jpg

Pored ogromnog udara na zdravstveni sistem, virus korona stvara ogromne probleme i  privredi, što se automatski reflektuje i na poresku kasu, koja je u Srpskoj, samo u martu tanja za više od 34 miliona KM u odnosu na isti mjesec prošle godine, saznaje portal CAPITAL.

Podaci pokazuju da je Poreska uprava RS na račun javnih prihoda RS, u martu prikupila ukupno 209,7 miliona maraka, što je za 34,1 milion KM ili 14 odsto manje u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Direktni porezi su naplaćeni u iznosu od 49,1 miliona KM ili 29,4 miliona maraka manje.

U ovoj grupi javnih prihoda, porez na dohodak je naplaćen u iznosu od 16,4 miliona KM ili 1,3 miliona maraka manje, dok je porez na dobit naplaćen u iznosu od 30,9 miliona KM što je za 27,7 miliona KM manje u odnosu na uporedni period.

Kod doprinosa, naplata je iznosila 124,3 miliona KM, što je na nivou naplate iz marta prošle godine, dok su ostali javni prihodi naplaćeni u iznosu od 36,3 miliona KM ili 4,1 miliona KM manje u odnosu na mart 2019. godine.

Direktor PURS Goran Maričić kaže za CAPITAL kako su ovi podaci rezultati sveopšte situacije u vezi sa virusom korona, mjera Republičkog kriznog štaba koji je zabranio i ograničio rad određenih djelatnosti, ali i odgađanja plaćanja poreskih obaveza poreza na dobit i poreza na dohodak.

Da je tako, kaže Maričić, pokazuju podaci o naplati javnih prihoda prije i poslije donošenja pomenutih mjera i odluka polovinom marta.

Tako je naplata javnih prihoda u prvoj polovini marta iznosila 122,8 miliona maraka što je predstavljalo rast prihoda od 10,6 miliona KM ili devet procenata u odnosu na isti period prošle godine. Međutim, dodaje on, nakon donošenja mjera, ograničenja i zabrana rada, odlaganja plaćanja poreskih obaveza došlo je do pada naplate javnih prihoda pa je u drugoj polovini marta naplaćeno tek 86,7 miliona KM, što je za 44,7 miliona maraka ili 34 odsto manje nego u istom periodu prošle godine.

Dakle, obistinila su se predviđanja da bi kriza izazvana korona virusom kod nas, pa tako i u cijelom svijetu, mogla stvoriti probleme u naplati javnih prihoda, kao što uopšteno ugrožava i sve ekonomije i privrede svijeta, na šta niko nije imun”, kazao je Maričić.

Inače, loši pokazatelji u martu odrazili su se i na kvartalni rezultat kada je riječ o poreskim prihodima.

Tako je Poreska uprava RS u prva tri mjeseca ove godine, na račun javnih prihoda RS, prikupila ukupno 598,7 miliona maraka, što je za 23,1 milion KM ili četiri odsto manje u odnosu na isti period prošle godine.