pozar.jpg

Širom istočne Hercegovine već nekoliko dana je aktivan veliki broj požara koji su izazvani ljudskom nepažnjom.

Pripadnici vatrogasnih jedinica, Civilne zaštite i Centra za gazdovanje kršom iz Trebinja, Bileće, Gacka, Ljubinja i Nevesinja danonoćno su na terenu. Uzroci svih požara su, kako tvrde svi nadležni u ovim opštinama, isključivo ljudski faktor i nemar.

Najgora je situacija, ipak, u Ljubinju, gdje vatra prijeti nekolicini tamošnjih sela.

"Nekoliko sela je ugroženo požarom, a požarne linije su jako dugačke i ogromnog intenziteta na svim područjima oko naše opštine i to traje već nekoliko dana", kaže načelnik opštine Ljubinje Darko Krunić.

Jedan krak je opkolio granicu Ljubinja sa Berkovićima, dok se drugi nadovezuje sa granicom sa Bilećom, na kojim potezima je vatra prijetila selima Vlahovići, Kapavica, Žrvanj, Krtinje, a gori i između sela Ivica Gornja i Ivica Donja, Žabica, Grablje, Ograda, dok je jedan požar i u planini Ilija.

On dodaje da vatra bjesni već nekoliko dana, te da su ekipe danonoćno na terenu, ali su vrlo umorni i iscrpljeni.

Radoslav Prelo, načelnik Područnog odjeljenja Civilne zaštite istočne Hercegovine, objašnjava da, ukoliko se jedan požar lokalizuje, javlja se novi, poput lokaliteta nevesinjskih sela Batkovići, Zijemljima, Krekovi, gdje se vatra ugasi na jednom, ali bukne na drugom mjestu.

Takođe je aktivan požar na potezu trebinjskih sela Šćenica – Morče, a Bileći je aktivan požar na potezu Bodenik – Šobadine, dok su se na lokalitetu Korita i kuće branile, ali požar nije lokalizovan, već ga je vjetar proširio prema planini Troglav u opštini Gacko, gdje su u još nekoliko sela aktivirani i gašeni požari, a ugašen je i onaj na planini Hrgud iznad Berkovića.

"U svim je ovim slučajevima, nažalost, u pitanju nepristupačan teren, a ljudstvo je angažovano i na poslovima dezinfekcije i provođenja drugih mjera oko korona virusa, tako da je situacija poprilično ozbiljna", dodaje Prelo.