dodik trebinje (1).JPG

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas u Trebinju da će u prvoj narednoj nabavci respiratora u to biti uključena i trebinjska Bolnica, kako bi ova ustanova na raspolaganju imala 10 ovih uređaja.

Dodik je, nakon sjednice gradskog Štaba za vanredne situacije, rekao da je veoma zadovoljan reakcijom nadležnih organa u Trebinju i preventivnim mjera koje su donesene u našem gradu uslijed pandemije novog virusa korona.

„Ovdje je riječ o veoma ozbiljnoj situaciji. Sve preventivne mjere su bile neophodne, a oni koji žele da to kritikuju – dovoljno je da samo pogledaju situaciju u Švedskoj“, naveo je Dodik.

On je istakao da očekuje da institucije Republike Srpske i donatori obezbijede novih 200 respiratora širom Srpske, a da je trenutno slobodno njih 50.

Govoreći o osnovnim životnim namirnicama, Dodik je kazao da građani o tome ne treba da brinu, jer ih ima dovoljno do kraja godine.

Dodik je kazao i da su posljedice pandemije virusa korona po privredu, nakon prvog mjeseca, između 750 i 800 miliona KM, ali da je prioritet da se sačuvaju radna mjesta.

dodik trebinje (3).JPG

„Vlada će uplatiti poreze i doprinose u aprilu za oko 40.000 radnika što iznosi oko 18.000 miliona KM, dok će u maju, kaka se isplaćuje aprilska plata, izdvojiti oko 50 miliona KM za uplatu minimalne plate radnicima iz djelatnosti čije je poslovanje ugroženo uslijed ove pandemije, kao i doprinose i poreze na tu platu“, naveo je Dodik.

On je kazao i da očekuje novi aranžman sa MMF-om, čija je vrijednost oko 330 miliona dolara, ali da je za njegovu realizaciju neophodan dogovor entiteta i kantona u Federaciji BiH oko raspodjele tih sredstva.

„Mi predlažemo raspodjelu na način da 39,5 odsto sredstva pripadne Republici Srpskoj, 59,5 odsto Federaciji BiH i jedan odsto Brčko distriktu. Međutim, bošnjačka strana smatra da sredstva treba da se raspodjele na način da osnovni kriterijum bude popis stanovništva. Mi to ne prihvatamo, jer jednako snosimo troškove ove pandemije“, naveo je Dodik.

On se zahvalio svim građanima Trebinja koji poštuju preventivne mjere, ali i medicinskim radnicima, novinarima, trgovcima i svima onima koji su svojim radom najugroženiji pred novim virusom korona.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić kazao je da su Dodika upoznali sa preventivnim i zdravstvenim mjerama, ali i sa stanjem u privredi na području našeg grada.

„Nema registrovanih slučajeva virusa korona, a nadam se da ih neće ni biti. U ovom trenutku je najvažnije zdravlje ljudi i u tom smjeru se ponaša cijeli sistem“, naveo je Ćurić.

On je rekao da je najveći problem i dalje neiskrenost ljudi, koji je skupo koštao pojedine zemlje.

„Zahvaljujem se svima koji poštuju mjere, posebno gospodinu Dodiku koji je, i pored ove pandemije, posjetio Trebinje“, naveo je Ćurić.

dodik trebinje (2).JPG