blagovijesti

Pravoslavni vjernici danas slave svete Blagovijesti. Ovo je jedan od najradosnijih hrišćanskih praznika, jer je na njega Arhangel Gavrilo donio-saopštio Djevici Mariji vijest da će začeti od Duha svetog i roditi sina Božijeg, Isusa Hrista.

Prema crkvenom predanju, kada je Marija napunila 15 godina, nakon 11 godina služenja u jerusalimskom hramu, sveštenici su joj saopštili da po zakonu ne može da ostane tu, već da treba da stupi u brak.

Iznenađena, Marija im je odogovorila da se posvetila Bogu i da želi da ostane djevojka do smrti. Tada je prvosveštenik Zaharije, otac Jovana Krstitelja, okupio 12 ljudi iz plemena Davidova kako bi jednom od njih uručio Mariju na čuvanje.

I tako je povjerena na staranje pravednom Josifu, koji je tada imao 84 godine.

Pola godine nakon što se prvosvešteniku Zahariju javio da će arhangel Gavrilo i rekao mu da će u dubokoj starosti dobiti sina koji će biti gospodnji preteča (Jovan Krstitelj), isti arhangel se javio i Djevici Mariji u Nazaretu.

I kao što prorok Isaije reče: „Gle, djevojka će začeti i rodiće sina” (Is. 7, 14), proročanstvo je počelo da se ispunjava“.

Arhangel Gavrilo obasjan arhangelskom svjetlošću javio se Djevici Mariji pozdravivši je riječima:„Raduj se, blagodatna! Gospod je s tobom, blagoslovena si ti među ženama“!

Začuđenoj i uplašenoj Djevici Mariji arhangel je objasnio neobičan pozdrav: „Ne boj se, Marija, jer si našla blagodat u Boga! I evo, začećeš i rodićeš sina i nadenućeš mu ime Isus. On će biti veliki i nazvaće se sin višnjega i daće mu gospod Bog presto Davida, oca njegovog. I carevaće nad domom Jakovljevim vavijek i carstvu njegovom neće biti kraja“.

Na Marijino pitanje kako će to biti kada ona ne zna za muža, arhangel Gavrilo joj je odgovorio: „Duh Sveti doći će na tebe i sila višnjega osjeniće te. Zato i ono što će se roditi biće sveto i nazvaće se sin Božji“.

Djevica Marija je pristala na to tek pošto je provjerila arhangela. Jer ona se tajno zavjetovala Bogu da će uvijek biti djevojka, a to je znao samo Bog, njen tobožnji muž Josif i ona sama. Ona je znala iz Biblije da se i đavo može javiti u obliku svetlog Anđela. Zato nije bila lakovjerna, kao pramati Eva.

Bogorodica je svoju slobodu posvetila službi Bogu i smireno je uskliknula „Evo sluškinje Gospodnje, neka mi bude po tvojoj riječi!“

Blagovijesti spadaju u Bogorodičine praznike. Praznuju se od prvih dana hrišćanske propovijedi, a smatra se da je objavom te vijesti počela i hrišćanska istorija spasenja.

Dan poslije Blagovijesti, Srpska pravoslavna crkva /SPC/ slavi arhangela Gavrila, koji je, prema predanju, zadužen za radosne vijesti.

Po narodnom običaju, na Blagovijesti se ustaje rano, a praznik naročito slave žene koje tog dana mole Bogorodicu za porod. One koje žele porod odlaze u crkve i manastire gdje su ikone posvećene Blagovijestima i mole se Bogorodici.

Blagovijesti tropar