uredjenje terase 1.jpg

Proljeće je, na radost svih nas, konačno stiglo. U lijepom vremenu, nažalost, sada možemo uživati samo na terasi, prozoru ili u svojoj bašti.

Kako bi nam boravak na "otvorenom" bio što prirodniji, potrebno je da prostor oko nas bude takođe prijatan. Zbog toga je sada pravo vrijeme za sređivanje terase.

A ukoliko nemate ideju kako biste to mogli uraditi,  u nastavku pogledajte naše prijedloge za uređenje terase.

1. Ukrasite terasu biljkama

Na prvu pomisao uređivanja terase, svi pomisle na dekoraciju pomoću biljaka, što je i normalno.

Cvijeće na najljepši način dekoriše svaku terasu i baštu. Na vašoj terasi najljepše će izgledati šareno proljećno cvijeće poput petunija, kadifa, cvijeća noć i dan, kao i mnogih drugih.

Cvijeće je najbolje postaviti na ogradu terase u žardinjerama, ali ne zaboravite i da ga stavite pored prozora i u ćoškove terase.

cvijece na terasi.jpg

Na ovaj način stvorićete svoju oazu šarenog bilja koje će vam sigurno popraviti raspoloženje i uljepšati svaki dan dok na terasi budete ispijali jutarnju kafu.

2. Ukrasite terasu jastučićima

Kako bi vaš baštenski namještaj bio udobniji, a vaša terasa izgledala veselo i moderno, možete koristiti jastučiće u raznim bojama.

Uklopite izgled i boju jastučića u odnosu na ostale boje koje imate na terasi i na taj način potpuno promijenite njen izgled.

Odličan izbor bio bi i da sašijete ili kupite velike jastuke koji stoje na podu i ukombinujete ih sa prostirkom koju ćete postaviti ispod njih.

Ukoliko se odlučite za ovu vrstu jastuka, biće vam potreban i niski sto, dok ukoliko imate stolice, koristite manje jastučiće. 

3. Ukrasite terasu svijećama i lampionima

uredjenje terase (3).jpg

Pred nama su sve toplije večeri, koje su idealne za ispijanje vina i laganu muziku. A kako biste vaše večeri na terasi učinili još posebnijim postavite nekoliko malih lampiona koje možete i sami napraviti, ili postavite svijeće u tegle i svijećnjake.

Ukoliko više volite lampice, onda njih okačite oko ograde ili prozora. Prigušeno svjetlo na terasi djelovaće na vas opuštajuće, a pored svega izgledaće prelijepo. 

4. Obratite pažnju na baštenski namještaj

Ukoliko želite da u potpunosti promijenite izgled vaše terase, onda morate obratiti pažnju na odabir baštenskog namještaja.

Metalni, bijeli, baštenski namještaj izgledaće veoma romantično i slatko na svakoj terasi, još kada je ukrašena cvijećem, imaćete želju da cijeli dan provedete na njoj.

Drveni baštenski namještaj, koji je napravljen od paleta je u posljednje vrijeme postao veoma popularan zbog upečatljivog izgleda.