Dezinfekcija vozila.jpg

Sva vozila koja ulaze u istočni dio Hercegovine iz bilo kog pravca dezinfikuju se pomoću sunđera koji su natopljeni dezinfekcionim sredstvima postavljenim na putnim prilazima.

Ovakav način dezinfekcije dogovoren je prije nekoliko dana na nivou Saveza opština i grada istočne Hercegovine, gdje su se predstavnici svih lokalnih zajednica dogovorili da je ovakvo rješenje najoptimalnije, kako bi se što više izbjegle mogućnosti eventualnog prenosa virusa korona, koga zasad u ovom dijelu Srpske nema.

"Sunđeri su postavljeni ne samo na svim prilazima regiji istočne Hercegovine, nego i na putnim komunikacijama unutar regije, između istočnohercegovačkih gradova i, nakon otklanjanja početnih nedostataka, sada sve funkcioniše besprijekorno", kažu u trebinjskom Štabu za vanredne situacije.

Sunđeri su postavljeni na mjestima magistralnih i regionalnih puteva gdje se nalaze i kontrolne tačke, tako da vozači na ovim mjestima, htjeli - ne htjeli, moraju usporiti brzinu pa na taj način i sistem dezinfekcije funkcioniše bolje.

"Sada ne postoji mogućnost da u gradove, pa čak ni iz jednog u drugi grad istočne Hercegovine, automobili ulaze ili izlaze nedezinfikovani, jer se sunđeri redovno natapaju dezinfekcionim sredstvima, kako bi svi automobili mogli biti dezinfikovani", dodaju u Štabu.

Na ovaj se način osigurava velika bezbjednost protiv eventualnog unosa virusa korona u istočnohercegovačke gradove i to je zasad jedina mogućnost dezinfekcije automobila.

Eventualnu dodatnu dezinfekciju drugih dijelova automobila, poput vrata, nemoguće je raditi na putevima jer bi to, sve i da je izvodivo, iziskivalo dosta vremena i radne snage, ali za takvim tretmanima nema ni potrebe, niti se oni igdje primjenjuju, jer su kontaminirani dijelovi, u stvari, najviše pneumatici.

Vozači pozdravljaju ovu mjeru, ističući da se i sami osjećaju bezbjednije kada prođu dezinfekciju na putu, ali se trude da i drugima daju do znanja kako su prošli dezinfekcione spužve, da bi se, kako rekoše, svi osjećali bezbjedno, pogotovo ako su došli iz drugih krajeva Srpske.