hrana-market-kupovina.jpg

Nakon što je Srpskainfo pisala o problemima sa divljanjem cijena u Bijeljini i trebinjskom Udruženju građana “Oaza”, koje se bavi zaštitom potrošača, stiglo je više primjedbi stanovništva na cijene u trgovinama nakon stupanja na snagu Uredbe o vraćanju cijena na prethodni nivo, koju je Vlada Republike Srpske donijela 18. marta.

Izvršna direktorka “Oaze” Nedjeljka Ilijić kaže da su u posljednje vrijeme dobili oko 50 prigovora potrošača sa područja Trebinja koji su se odnosili na pojedine trgovačke objekte.

Primjedbe da se ne poštuje Uredba o vraćanju cijena su se odnosile uglavnom na samostalne trgovačke radnje, nije bilo puno primjedbi na veće trgovačke centre – ističe ona.

Ilijićeva navodi da je “Oaza” uradila anketu u trgovinama, te da su odgovori većine da nisu bili upoznati sa novom Uredbom.

Pratimo cijelu Hercegovinu i sličnih situacija je bilo i u drugim mjestima. Nakon panike prvih dana i pretjerane kupovine, pojedinci su iskoristili priliku da podignu cijenu osnovnih životnih namirnica i higijenskih proizvoda, što najviše govori o njima – kaže Ilijićeva.

Limun duplo skuplji

Navodi primjer da se kilogram limuna prodavao po cijeni od oko dvije KM, a onda je poskupio na preko četiri KM.

– To nas dovodi u sumnju da se koristi situacija i podiže cijena proizvoda za koji, zbog vitamina C i jačanja imuniteta, postoji veća potražnja – kaže ona.

Izvršna direktorka “Oaze” navodi da je bilo primjedbi i na cijene zaštitnih maski.

– Cijene lijekova u apotekama nisu porasle, a zaštitnih maski, uglavnom, nema. Bilo je primjedbi i na cijene platnenih maski koje se šiju u jednom privatnom preduzeću u Hercegovini, a koje su se prodavale po 1,7 KM. Naš narod je snalažljiv i mislim da ne moramo toliko plaćati platnene maske, nego ih možemo sami sašiti – navodi Ilijićeva.

Zašto cijene nisu niže kad je nafta pojeftinila

Ona kaže da se građani interesovali i da li će biti podizanja cijena usluga pojedinih operatera, koje su najavljene za 1. april, i hoće li biti sankcionisani ako kasne sa plaćanjem računa za struju, telefon, komunalije.

U Udruženju smo se zapitali zašto nakon smanjenja cijene nafte i naftnih derivata, nije niža cijena hljeba i osnovnih životnih namirnica - ističe Ilijićeva.

Ona je pozvala građane da ne prave velike zalihe osnovnih životnih namirnica u svojim kućama, jer robe ima na tržištu.

– Svaki proizvod ima rok trajanja, a nepotrebne zalihe stvaraju nestašice. Kupovinom nepotrebnih količina osnovnih životnih namirnica, onemogućavaju se građani, koji možda u tom momentu nemaju više novca, da kupe manje količine brašna, šećera, ulja i drugih osnovnih životnih namirnica – kaže izvršna direktorka “Oaze”.

U trebinjskom Odeljenju za inspekcijske i poslove komunalne policije navode da sprovode pojačane mjere kontrole trgovačkih objekata kojima je dozvoljen rad po odluci Štaba za vanredne situacije.

– U proteklih desetak dana bilo je dosta kontrola i nisu uočene nepravilnosti. Neke provjere su još u toku, a pojačane aktivnosti inspektora na terenu biće sve dok traje vanredna situacija – rekao je načelnik trebinjskih inspekcija Đorđe Miljanović.

Internet trgovina

Udruženje “Oaza” nedavno je organizovalo okrugli sto o kupovini preko interneta. Potrošačima je savjetovano da kupuju samo kod provjerenih internet-prodavaca i posjećuju sajtove koji imaju bezbjednosni protokol šifrovane komunikacije i da ne nasjedaju na kupovinu po niskim cijenama robe za koju se navodi da je visokog kvaliteta. Preporučeno je da se opredijele za već poznate platforme koje štite potrošača.