vlada-srbije.jpg

Sve mjere samoizolacije u Srbiki produžene su sa 14 na 28 dana, a vikendom je zabrana kretanja od 15.00 časova, odlučeno je na današnjoj sjednici Vlade Srbije.

Ovu informaciju potvrdio je na konferecniji za medije ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Svim građanima Republike Srbije, kao i strancima sa boravišnom dozvolom, koji su u zemlju ušli 14. marta i kasnije, produžava se obavezna mjera kućne samoizolacije sa 14 na 28 dana.

Ovo praktično znači da svi koji su pri ulasku u zemlju dobili usmeno ili pismeno rješenje o kućnoj samoizolaciji u trajanju od dvije nedjelje, izolacija automatski nastavlja da teče još dvije nedjelje.

Svi građani i stranci sa boravišnom dozvolom, bez izuzetka, u obavezi su da poštuju produženi rok kućne samoizolacije što će nadležni organi u narednom periodu redovno provjeravati.

Izmijenjeno je vrijeme trajanja zabrane kretanja za dane vikenda. Oni će subotom i nedjeljom morati da ostanu u svojim domovima od 15.00 časova do 5.00 časova ujutru. Građani koji nisu stariji od 65 godina, mogu napuštati svoje domove radnim danima i dalje od 5.00 časova ujutru do 17.00 časova. Najstariji sugrađani mogu napuštati svoje domove jedino nedjeljom između 3.00 i 8.00 časova ujutru, u cilju kupovine namirnica.

Vodeći se mišljenjem struke, Vlada Republike Srbije odlučila je da povuče odluku o dozvoljenoj šetnji kućnih ljubimaca u trajanju od 20 minuta između 20.00 i 21.00 čas.