skola-vuk-karadzic-trebinje.jpg

Osnovna škola "Vuk Karadžić" stavila je na raspolaganje učenicima i nastavnicima 125 laptopa, kako bi efikasnije i kvalitetnije pratili nastavu na daljinu koja se svakodnevno emituje na programu Radio televizije Republike Srpske /RTRS/, rekao je za TrebinjeLive.info direktor ove ustanove Aleksandar Vukanović.

Vukanović je kazao da su laptopi namijenjeni za učenike koji nemaju vlastite računare kod kuće, dok je za njihovo pozajmljivanje neophodno da se roditelji zainteresovanih đaka jave razrednim starješinama.

"Sva oprema koja se stavlja na raspolaganje učenicima i nastavnicima sa ciljem neometanog praćenja nastave biće izdata na revers uz napomenu da je istom potrebno rukovati odgovorno i sa pažnjom, te vratiti je u školu neoštećenu po završetku potrebe za korišćenjem iste", pojasnio je Vukanović.

On je istakao da roditelji učenika, nakon što se jave razrednom starješini, laptop mogu da zaduže kod sekretara škole u periodu od 10.00 do 12.00 časova.

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i Republički pedagoški zavod, u saradnji sa RTRS, organizovalo je nastavu na daljinu putem televizijskog prenosa za učenike od prvog do devetog razreda osnovnih škola u Republici Srpskoj.

Osnovni cilj organizovanja ovog vida nastave za učenike osnovne škole, pored brige za zdravlje i bezbjednost učenika, jeste namjera da se preduzme sve što je u mogućnosti nadležnih da osiguraju učenicima određeni kontinuitet u učenju i radu i na taj način im pomognu da lakše prebrode prekid nastave, te da budu što spremniji za njen nastavak kada dođe vrijeme za to.

Ovaj vid nastave podrazumijeva davanje osnovnih smjernica i instrukcija za savladavanje gradiva prema važećim nastavnim planovima i programima za svaki pojedinačni predmet, te zadatke za samostalno rješavanje i primjere korisne za proces učenja.