Maske.jpg

Građani koji izlaze na javne površine treba svakodnevno da nose zaštitne medicinske maske, ali u slučaju njihove nestašice preporuka je da mogu maramicom ili šalom da zaštite nos i usta, rekla je danas savjetnik za medije premijera Srpske Danijela Pejić.

Odgovarajući na pitanje novinara da pojasni raniju odluku Republičkog štaba za vanredne situacije o obaveznom nošenju maski na javnim prostorima, Pejićeva je navela da je to mjera s ciljem što bolje zaštite zdravlja.

"Čuli smo preporuke Svjetske zdravstvene organizacije da to nije potrebno, ali je to preporuka Republičkog štaba za vanredne situacije jer je teško odrediti da li neko ima respiratornu infekciju ili virus korona", rekla je novinarima Pejićeva nakon sjednice Republičkog štaba za vanredne situacije u vezi sa pojavom virusa korona.

Ona je navela da je od danas aktivan i portal "Korona virus u Srpskoj" koronavirususrpskoj.com na kojoj će u 15.00 časova biti objavljivani podaci u vezi sa licima koja krše samoizolaciju.

"Objavljivaćemo ime, ime oca, prezime i grad ili opštinu za lice koje je prekršilo samoizolaciju", rekla je Pejićeva.

Ona je napomenula da će na ovoj internet stranici biti objedinjene i sve informacije koje republičke institucije objavljuju.