saborni hram trebinje (5).jpg

Svete liturgije sa tajnom svetog pričešća na području Hercegovine biće služene u devet hramova Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske, dok u ostalim hramovima neće biti održavana bogosluženja dok traje vanredna situacija koju je proglasila Vlada Republike Srpske i odluka Hercegovačko-neretvanskog kantona, saopšteno je na zvaničnom sajtu ove Eparhije.

Liturgije će biti organizovane u ustaljenom terminu od 9.00 časova i to u Sabornom hramu Svetog preobraženja Gospodnjeg u Trebinju, Manastiru Žitomislić, hramu Vaskrsenja Hristovog u Prebilovcima, te u hramovima Vaznesenja Hristovog u Nevesinju, Silaska Svetog Duha u Gacku, Svetog Save u Bileći, Rođenja Presvete Bogorodice u Ljubinju i Svetog kneza Lazara u Berkovićima.

„Monasi u manastirima će nastaviti sa redovnim bogoslužbenim životom, moleći se, kao i svi mi, za spasenje čitavog svijeta i prekraćenje ove narastajuće zarazne bolesti, ali bez prisustva vjernika, osim što će, zbog pastirskih potreba, biti organizovano pričešće u Manastiru Žitomislić“, naveli su iz Eparhije.

U Eparhiji kažu da je ovo, prije svega, vrijeme za čojstvo, kako bi društveno odgovornim ponašanjem zaštitili druge od sebe, ali i za junaštvo, kako bi ovo vrijeme iskoristili ne za nepotrebno širenje panike i straha, nego kao priliku za pomoć i toplu riječ svim bližnjima, a posebno onima koje ovo stanje najviše pogađa.

Iz tog razloga će zvona sa svih sabornih i manastirskih hramova zvoniti svakoga dana u 12.00 časova i sve ljude pozivati da se dodatno i zajednički pomole za sve bolesne, i podsjetiti sve ljude da u svojim molitvama u danima Časnoga posta ne zaborave na sve one koji su zaraženi, naročito one čije je stanje teško ili kritično.

„Molimo se za sve njih, njihove porodice i prijatelje, kao i za medicinsko osoblje koje širom svijeta pruža primjer žrtve, saosjećanja i ljubavi. U našim molitvama sjetimo se i onih koji su se upokojili, moleći se da im Gospod podari nasljeđe vječnoga života, kao i da njihove bližnje utješi i sačuva“, kaže se u saopštenju.

Iz Eparhije su zamolili stare i bolesne, kojima u ovim danima nije preporučeno napuštanje domova, da se pridržavaju svih preporuka nadležnih službi. Njihovi parohijski sveštenici su dužni da im se obrate i pričestite ih u domu (na način primjeren vanrednim okolnostima, strogo se pridržavajući uputstava koja se tiču higijene i zaštite od virusa).

O eventualnom pričešću vjernika po selima i udaljenim krajevima opština nadležni sveštenici će se dogovoriti sa svojim parohijanima.