auto industrija svijet.jpg

Ekonomski uticaj pandemije virusa korona viđen je u brojnim sektorima, od uslužnih djelatnosti poput hotelijerstva i ugostiteljstva do proizvođačkog sektora, što vodi do sinhronizovanog zatvaranja industrije koje, kako stručnjaci kažu, nije viđeno od Drugog svjetskog rata. Virus je, između ostalih, posebno pogodio auto-industriju.

Proizvođači automobila u SAD i Evropi smišljaju planove kako bi odgovorili na krizu koja je započela nedostatkom opreme od kineskih dobavljača u vrijeme kada je virus korona pogodio Kinu.

U francuskom "Pežo-Sitroenu" već je proglašeno "ratno stanje", a poteze slične onima za vrijeme rata povlači i američki predsjednik Donald Tramp.

Njegov glavni ekonomski savetnik Leri Kadlou saopštio je kako je Trampova administracija u pregovorima sa "Dženeral motorsom" i drugim proizvođačima automobila o početku proizvodnje respiratora.

Takav korak i dramatična promjena proizvodnje posljednji put je viđena tokom Drugog svjetskog rata, kada su fabrike prestale da proizvode automobile i okrenule se tenkovima i oružju. Ali stručnjaci se ne sjećaju da se poslije Drugog svjetskog rata dogodila slična situacija u auto-industriji, piše Blumberg.

"Nisam siguran da postoji išta slično u nedavnoj istoriji. Drugi svjetski rat najbolja je analogija. Svaki proizvođač automobila? Svaka regija svijeta? Mislim da se to nikad nije dogodilo", rekao je Kristin Džicek, šef istraživačkog odjeljenja u američkom Centru za automobilsko istraživanje.

Neki stručnjaci smatraju kako je bolja paralela trenutnom stanju situacija koja je nastupila nakon kraja rata 1945. "kada je sve stalo na nekoliko mjeseci".

"Nakon zastoja od šest nedjelja, život polako počinje da se vraća u normalu u Kini, tako da je to više nego pozitivan primer za Evropu i SAD. Dodatno, ne zna se koliko će dugoročne biti posljedice po privredu. Ovo nije poput rata", smatra Timoti Guinen, istoričar ekonomije s američkog univerziteta Jejl.

Ekonomisti "Džej Pi Morgan Čejsa" smatraju kako će "najduža svjetska ekonomska ekspanzija u istoriji stati u ovom tromjesečju". Oni su naveli da bi samo jedna sedmica bez prodatih automobila, samo u SAD, značila gubitak više od 94.000 radnih mjesta u auto-industriji, koštala bi 7,3 milijarde dolara prihoda.

Krizu u automobilskom sektoru pogoršava i to što je 2019. bila loša za proizvođače, ali stručnjaci ipak kažu da je stanje bolje nego krizne 2008.

Zbog virusa korona Kina je u januaru i februaru zabilježila 15,7 odsto manju proizvodnju nego prošle godine u isto vrijeme, a očekuje se da će rezultati pokazati najslabiji rast od 1976. godine.

Proizvođači automobila pokušali su da dođu do kompromisa sa sindikatima koji bi im dopustio da nastave rad u fabrikama, ali da radnici budu udaljeniji jedni od drugih, te da uvedu dodatne smjene čišćenja. Pojavom virusa u pogonima "Fijat Krajslera" i "Dženeral motorsa" i to je palo u vodu.

"Radnici su prestrašeni, frustrirani i paniče. Za sve nas ovo je neviđena situacija, a ako se nastavi pogoršavati i nakon dvije nedjelje, sve će morati da stane do daljeg. Ne možemo svoje zaposlene staviti u takvo okruženje. Njihovi poslovi dovoljno su teški i moraju biti potpuno koncentrisani, što je teško ako se brinu hoće li ostati živi", naveli su iz sindikata "Fijat Krajslera".