virus korona klinicka slika oboljeli.jpg

Muškarac koji je u Istri preminuo dok je bio u samoizolaciji bio je pozitivan na virus korona, rekao je direktor HZJZ-a Krunoslav Capak za HTV.

U noći sa utorka na srijedu u Bortonigli je preminuo muškarac koji je bio u samoizolaciji zbog sumnje u virus korona.

"Bio je pozotivan na virus korona, ali to ne znači i da je virus korona uzrok smrti", rekao je Capak.

Uzrok smrti biće poznat nakon obdukcije, dodao je.

Direktor Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije Aleksandar Stojanović u srijedu je kazao da je riječ o starijoj osobi koja nije imala simptome, ali je bila u samoizolaciji zbog mogućeg kontakta.

U utorak su se kod muškarca pojavili blagi simptomi, zbog čega je na teren izašla ekipa hitne medicinske pomoći i muškarcu savjetovala hospitalizaciju. Muškarac je, rekao je Stojanović, odbio bolničko liječenje.

Porodica preminulog demantovala je tu izjavu.

Njegovi sin i snaha ispričali su da su s doktorom dogovori da će u utorak muškarca u samoizolaciji posjetiti doktor iz Umaga i uzeti bris kako bi se testirao na virus korona.

"Ali, oko 14.30 sati stigao je telefonski poziv da zbog nedostatka vremena sve odgađaju za sljedeći dan. Te noći stanje mu se naglo pogoršalo, više nije mogao disati. Nazvala nas je njegova supruga i rekla nam da požurimo jer je situacija bila ozbiljna. Nazvali smo hitnu pomoć i obavijestili o našoj sumnji na COVID-19", rekli su za Glas Istre.

"Nismo mislili da će ovako završiti, mislili smo da će ga preuzeti, spojiti na respirator i sve će biti u redu", istaknuli su .