prodavnica-standard.jpg

U Republici Srpskoj je 18. marta na snagu stupila Uredba o vraćanju cijena na prethodni nivo koju je Vlada Republike Srpske donijela kao privremenu mjeru neposredne kontrole cijena za osnovne životne namirnice i druge proizvode, a s ciljem zaštite životnog standarda stanovništva zbog situacije nastale pojavom virusa korona u Republici Srpskoj, podsjećaju iz Udruženja za zaštitu potrošača "Oaza"

Uredbom je propisano vraćanje cijena na nivo koji je zatečen u prometu 5. marta, čime se sprečava eventualni nekontrolisani rast cijena proizvoda u trgovinama. Uredbom će biti obuhvaćene redovne cijene evidentirane za navedeni datum.

Mjere neposredne kontrole odnose se na sljedeće proizvode:

sve vrste brašna, sve vrste hljeba, peciva i drugih pekarskih proizvoda od brašna i žitarica; mlijeko i mliječni proizvodi; jaja i proizvodi od jaja; šećer; so za ljudsku ishranu; riža; tjestenina; sve vrste svježeg mesa, ribe i njihove prerađevine; voće i povrće; mesne konzerve; riblje konzerve; voda za piće; jestivo ulje; svinjska mast, maslac, maslo i margarin; formule za dojenčad i formule nakon dojenja; prerađena hrana na bazi žitarica i dječija hrana za dojenčad i malu djecu; dodaci ishrani; hrana za posebne medicinske potrebe; hrana pogodna za lica netolerantna na gluten; pelene za jednokratnu upotrebu za djecu i odrasle; higijenski ulošci; deterdžent za veš; deterdžent za suđe; sapun; sredstva za dezinfekciju vode, prostora i ruku (uključujući koncentrirani alkohol); toaletni papir; pasta za zube; zaštitni kombinezoni i druga zaštitna i medicinska odjeća i obuća; zaštitne naočale i viziri, zaštitne rukavice, zaštitne navlake za cipele; zaštitne maske-hirurške; zaštitne maske za lice FFP2 i FFP3 i posteljina i ostali veš za zdravstveni sistem.

Inspekcijski nadzor nad primjenom Uredbe vršiće republički tržišni inspektori i tržišni inspektori u jedinicama lokalne samouprave, a novčane kazne za prekršioce kreću se i do 20.000 KM.

Navedena uredba je naišla na veoma negativne komentare jednog dijela poslovne zajednice- trgovaca sa ocjenom da će njenom primjenom doći do nestašica određenih proizvoda obuhvaćenih mjerama iz uredbe.

Navedena uredba je naišla na veoma pozitivne komentare potrošača sa procjenom da će se na ovaj način zaštititi životni standard građana, da će se umanjiti „potrošačka groznica“, strah i nekontrolisano stvaranje zaliha jer se na ovaj način stvara pozitivan stav i klima da su protok roba u cilju redovnog snabdijevanja potrošača osnovnim životnim namirnicama stavljeni pod kontrolu jer ne postoje opravdani razlozi za povećanjem cijena.

Ujedno, ovom Uredbom Vlada Republike Srpske šalje pozitivnu poruku da u ovoj nastaloj kriznoj situaciji misli i štitit potrošače odnosno svoje građane.