skola-drazin-do-djaci-trebinje.jpg

Institucije su pravovrameno reagovale i ozbiljno, ali ostaje briga da li se pridružavamo instrukcija. Nalazimo se u vanrednoj situaciji i to svi moramo da razumijemo, rečeno je nakon upravo završenog sastanka zvaničnika Republike Srpske u Palati Republike.

– Zadovoljstvo je što su zdravstvene insitutucije reagovale kako treba, sve službe su u pripravnosti. Vjerovatno neće biti moguće organizovati ni školu do kraja polugodišta – poručuje predsjednik RS Željka Cvijanović.

Po njenim riječima, Vlada donosi mjere za pomoć privredi koja će pretrpjeti štete i mora se definisati set mjera za pomoć njima i porodicama.

– Dijalog između poslovne zajednice i Vlade će biti kontinuiran. Turizam i ugostiteljstvo, a i proizvodnja će sigurno pretrpjeti štetu. Jedna od mjera koja je već definisana je moratorijum na plaćanje kredita. Porodice ne treba da žive u strahu šta će se desiti ako ne mogu da plate ratu, ali ni privrednici – kaže ona.

Kako je rekla, namjera je da organizujemo Fond za pomoć i obnovu privrede. Prikupljaće se sredstva međunarodna, ali i iz domačih izvora.

– Većina građana zaslužuje svaku pohvalu za ponašanje, ali se zbog neodgovornih mora i pooštirit kaznena politika. To podrazumijeva uvezanost svih institucija. Zahvaljujemo i našim zdravstvenim radnicima koji su nas upozorili na vrijeme i koji su sporemno reagovali – ističe Cvijanovićeva.

Istakla je da je ova kriza je veliki test za cijeli svijet i nas u RS.

– Sigurna sam da ćemo izaći kao pobjednici, ali se pripremamo da intervenišemo u ekonomskoj sferi – dodaje ona.

Premijer RS Radovan Višković kaže da Privredna komora nije uputila nikakav zahtjev za stavljanje van snage uredbe o zamrzavanju cijena, već da se o tome razgovaralo na sastanku sa privrednicima.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je rekao da Predsjedništvo može da usaglasi politike koje Centralna banka mora da provede.

– Mjere koje smo definisale treba da idu za podrišku zdravstvenom sektoru i mislim da se to odvija korektno. Ograničen nam je mogućnost nabavke nove opreme, ali pokušavamo. Ne možemo da kažemo da smo nešto obezbjedili, ali su intenzivni razgovori sa Kinom po tom pitanju. UNDP će isto reagovati na to pitanje. Važno je da najveća opasnost je od neodgovornih pojedinaca, iako se većina ponaša korektno. Danas smo čuli da je iz Slovenije došao autobus sa ljudima koji su radili u restoranu čliji vlasnik ima virus – kaže Dodik.