IMG_20200318_15340.jpg

Vlasnik fudbalskog kluba Hofenhajm Ditmar Hop i suvlasnik kompanije CureVaca koja radi na lijeku protiv virusa korona rekao je da bi vakcina trebalo da bude spremna najesen te da je planirano da bude dostupna čitavom svijetu.

Hop i njegova fondacija su do sada uložiti blizu 800 miliona evra u razne medicinske, obrazovne i sportske projekte, a što se tiče virusa korona, on je u razgovoru za "Bild" prvo otkrio da neće moći liječiti ljude koji su već zaraženi.

"Prvo što moram reći je da, ako naš pronalazak uspije, bolesni ljudi se neće moći liječiti ovom vakcinom. Međutim, ona bi mogla i trebala spriječiti zdrave ljude da obole, posebno ukoliko se pandemija virusa korona intenzivira sljedeće zime, čega se pojedini eksperti plaše", kazao je Hop.

On je nakon toga rekao da lijek neće biti samo za posebne i odabrane ljude, već da će biti na usluzi čitavom svijetu.

"Ako trenutni kurs ostane pozitivan, mislim da ćemo kliničke testove početi početkom ljeta. Veliki je pritisak, ali će odobrenja od vlasti doći ranije nego u drugim slučajevima jer je stvar delikatna. Očekujem da vakcina bude gotova na jesen. Ukoliko uspijemo razviti adekvatnu vakcinu, ona ne smije biti dostupna ograničenom krugu ljudi, već svima - čitavom svijetu", istakao je Hop.

Za kraj, novinari "Bilda" su pitali Hoppa da li će mu borba s virusom korona pomoći u borbi protiv navijača vodećih klubova u Njemačkoj, a on je rekao da bi bilo lijepo kada bi uvrede prestale jer nikada nije krio koliko mu smetaju.