Svima koji u narednom periodu namjeravaju da dođu iz inostranstva u BiH ili im je namjera da putuju van granica, preporučuje se da to ne čine zbog aktuelne epidemiološke situacije u vezi s virusom korona.

"S obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju u BiH, apelujemo na sve one koji su namjeravali doći u BiH, da se ponašaju odgovorno prema sebi i drugima i da odgode svoja putovanja zbog povećanog rizika od unošenja korona virusa, a što bi dodatno moglo rezultirati pogoršanjem epidemiološke situacije u BiH", rekli su za "Nezavisne" iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Građanima koji žive izvan zemlje sličan savjet uputio je i Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH.

"Poruka građanima koji žive izvan BiH je da bez prijeke potrebe ne dolaze", izjavio je on.

Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH, istakao je da virus korona ušao sa zapada u Republiku Srpsku.

"Ljudi koji rade i žive vani unijeli su taj virus i imamo probleme s tim", rekao je Dodik prekjuče nakon vanredne sjednice Predsjedništva BiH.

On je apelovao na sve nadležne institucije da uvedu rigorozne mjere zaštite i na građane da ih poštuju.

"Imamo 10 dana nakon Italije, da nam se ne desi Italija. Ljekari su tamo morali da biraju između pacijenata, ko će ostati u životu, a ko ne. Neophodno je da svi koji to mogu ostanu kući, da što manje budu u socijalnom kontaktu, da se pridržavaju mjera, da spriječimo ulazak opasne pandemije koja bi mogla da nanese štetu društvu", kazao je Dodik.

On je dodao da je Predsjedništvo nadležno da utiče na postupanje Oružanih snaga BiH.

"Postoji inicijativa nadležnih ministarstava zdravlja da je neophodno uvesti karantin na granici za državljane BiH", rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, kako bi se spriječilo širenje pandemije, ministarstva zdravlja predlažu da se na graničnim prelazima koji će biti određeni uspostave karantinska naselja za državljane BiH koji dolaze iz drugih zemalja, a koji bi tu proveli 14 dana, koliko traje inkubacija.