zamrznuto povrce.jpg

Zamrznuta hrana pristupačan je način da se dođe do dnevne doze voća i povrća, pogotovo u periodima kada mu nije sezona, a s tolikim izborom uvijek se može pronaći ono što volimo. Ipak, postavlja se pitanje koliko je zdravo.

Voće i povrće bere se na vrhuncu zrelosti i često se zamrzne u roku od sat vremena, zaključavajući tako hranjive supstance i ukus.

Uopšteno, zamrznute namirnice zadržavaju vitamine i minerale i ne dolazi do promjene u sadržaju ugljenih hidrata, proteina ili masti.

U nekim slučajevima smrznuta hrana ima više vitamina i minerala u poređenju sa svježom hranom, prvenstveno jer svježe voće i povrće s vremenom gubi vitamine i minerale, a zamrzavanjem se hranjive supstance čuvaju.

Zamrznute namirnice mogu biti pristupačan način za uključivanje zdrave hrane iz svake grupe proizvoda, uključujući cijela zrna žitarica, voće, povrće, bjelančevine i mliječne proizvode.

Osim uštede vremena, zamrznute namirnice mogu biti od koristi ljudima koji imaju ograničeni kuhinjski prostor ili manjak kuhinjskog pribora.

Ipak, treba mudro napraviti izbor jer nisu sve namirnice zamrznute na isti način, navodi Eat Right, i mnoge od njih mogu sadržavati dodatne šećere i soli.

Zato je kada se bira smrznuta hrana, potrebno pogledati oznaku o sastavu na pakovanju i izbjegavati one koje imaju dodatke.

Ako birate zamrznutu kombinaciju za pripremu jela, uporedite tablicu sa sastojcima i kalorijama.

Imajte na umu da su neke zamrznute namirnice namijenjene za više od jednog posluživanja, što znači da ćete udvostručiti ili utrostručiti kalorije i hranjive supstance koje su navedene na pakovanju, ako pojedete sve.

Treba odabrati one zamrznute namirnice koji imaju manje zasićenih masti, dodatnih šećera i soli, a više vlakana, vitamina i minerala.

Kako odmrznuti hranu na siguran način?

Kako biste sačuvali hranjive supstance i u zamrznutoj hrani, slijedite način kuvanja koji je naveden na pakovanju.

 Ako ste u žurbi, zamrznutu hranu možete staviti u nepropusnu plastičnu vrećicu i potopiti je u hladnu vodu koju je potrebno mijenjati svakih pola sata, a hranu skuvati odmah nakon odmrzavanja.

Takođe, možete je odmrznuti u mikrotalasnoj, ali odmah je treba pripremiti čim se odmrzne.