mirko curic trebinje.jpg

Gradski Štab za vanredne situacije donio je novu preventivnu mjeru kojom svi privrednici, koji dolaze iz gradova u kojima je registrovan virus korona, od danas više neće moći da obavljaju poslove na području Trebinja, rekao je gradonačelnik Mirko Ćurić.

Ćurić je istakao da je riječ o poslovima koji se po svojoj prirodi mogu odložiti za drugi period, dok će snabdijevanje prodajnih objekata i apoteka, brza pošta, nastaviti sa ustaljenim radom.

"Primjetili smo da određen broj privrednika dolazi iz tih gradova i čim se steknu uslovi nastaviće svoj rad", naveo je Ćurić.

Maltene 24 časa, na terenu su pripadnici Komunalne policije i Policijske uprave Trebinje, koji evidentiraju sve osobe kojima je izdato rješenje ili preporuka o samoizolaciji.

Provjere nadležnih kažu da svi poštuju izdatu mjeru, zbog čega im se Ćurić posebno zahvalio.

"Najvažnija, a ujedno i najlakša mjera, jeste da ljudi ostanu kod kuće, jer imamo organizovan sistem snabdijevanja za sve rizične grupe kako hrane, tako i lijekova", kazao je Ćurić, pozivajući naše starije sugrađane da više vremena provode na selu.

On je kao bitnu aktivnost naveo i iskrenost, kako nam se ne bi dogodila situacija iz Mostara ili Zagreba, gdje je virus korona ušao u zdravstveni sistem, što je jedna od najtežih situacija koje sa sobom nosi ova pandemija.

"Treba prijaviti svako lice koje je došlo iz žarišta virusa, ukoliko ono samo to već nije učinilo, jer tako čuvamo sve nas. Prijave se vrše putem telefona", poručio je Ćurić.

Na području Trebinja nema potvrđenih slučajeva infekcijom novog virusa korona, a jedna osoba, koja je hospitalizovana u trebinjskoj Bolnici, negativna je na virus korona.

U samoizolaciji se nalazi 171 osoba.

Još uvijek nije stigao nalaz lica iz Nevesinja koji je, takođe, testiran na virus korona, a koji je smješten u trebinjskoj Bolnici.

Gradonačelnik je obavijestio javnost da je završena dezinfekcija javnih objekata, a da se dezinfekcija javnih površina obavlja predviđenom dinamikom. Tokom dana će početi i dezinfekcija više od 30 igrališta na području grada.

Na terenu su angažovani radnici "Komunalnog", "Vodovoda", Javne ustanove "Ekologija i bezbjednost", te pripadnici Civilne zaštite HET-a, Teritorijalne vatrogasne jedinice i dobrovoljnih vatrogasnih društava.

Svakodnevno se, više puta tokom dana i noći, vrši i provjera privrednih subjekata kojima je zabranjen, odnosno ograničen rad.  

Sve mjere koje je Štab ranije donio ostaju na snazi do daljeg.