Granicni prelaz.jpg

Ministarstvo zdravlja Crne Gore donijelo je danas, nakon sjednice Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti, naredbu o preduzimanju novog seta privremenih mjera na zaštiti građana od širenja virusa korona i više preporuka državnoj upravi, privredi i medijima.

Među privremenim mjerama su obustava javnog prevoza putnika u međugradskom, prigradskom i gradskom autobuskom i kombi prevozu, te obustava javnog prevoza putnika u unutrašnjem željezničkom saobraćaju.

Naređuje se zatvaranje šalterskih sala područnih jedinica Ministarstva unutrašnjih poslova i Uprave za nekretnine, a obaveza organa državne uprave, organa lokalne samouprave i lokalne uprave, pravnih lica koja vrše javna ovlašćenja i javnih službi jeste da sve odluke u postupcima koji se vode pred tim organima dostave strankama putem pošte.

Iz Vlade Crne Gore saopšteno je da se zabranjuje rad otvorenih i zatvorenih objekata za sport i rekreaciju, kao i bazena. Zabranjen je i rad frizerskih i kozmetičkih salona.

Obavezan je smještaj u karantin lica koja su bila ili za koja se sumnja da su bila u kontaktu sa licima oboljelim od novog virusa korona ili sa licima za koja postoji sumnja da su oboljela od ove bolesti, kao i lica koja dolaze iz zemalja sa visokim nivoom lokalne transmisije virusa.

Lica koja su bila u kontaktu sa oboljelima od novog virusa korona moraju biti sama u prostoriji u karantinu.

Predviđeno je preduzimanje kontinuiranih mjera praćenja smještaja u samoizolaciji lica koja dolaze iz zemalja sa umjerenim i niskim nivoom transmisije i nisu došla organizovanim prevozom, uz strogo poštovanje ove mjere i kontrolu od nadležnih organa koji su dužni da podnesu krivičnu prijavu zbog nepoštovanja ove mjere, u skladu sa zakonom.

Obustava prelaska preko graničnih prelaza Sitnica - Zupci na putnom pravcu Herceg Novi – Trebinje, Meteljka – Metaljka na putnom pravcu  Pljevlja – Čajniče, Čemerno na putnom pravcu Pljevlja – Priboj;