Vucic.jpg

 U Srbiji je proglašeno vanredno stanje zbog pandemije virusa korona, rekao je Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije.

On je istakao da to znači veoma teške mjere, koje će Vlada ove zemlje donijeti kroz uredbu.

Vučić je kazao da su ovo veoma teški dani za cijelu Evropu, te da je neophodna disciplina, gdje starija lica moraju da budu u kući.

Ukoliko kršenje mjera bude veće od 0,2 odsto, biće donesena obavezujuća mjera da starija lica moraju da ostanu kod kuća.

"Penzioneri, molim vas kao Boga, ne izlazite nigdje. Organizovaćemo pomoć za sve vas. Nismo se sa ovim suočavali, organizovanije zemlje od nas plaćaju veliku cijenu", naveo je Vučić.

On je mlađe i srednjovječne zamolio da ne posjećuju starije,da im ne šalju djecu na čuvanje,jer je to jedini način da prežive.

Vučić je kazao da od sutra u Srbiji nema škole, vrtića i fakulteta, treninga, sportskih događaja, teretana, dok će lokalne uprave da ograniče rad restorana i kafana.

"Zatvara se život, da bismo sačuvali život", naveo je Vučić, dodajući da se škole, vjerovatno, neće otvarati do kraja školske godine.

Govoreći o potrošnji, Vučiće je rekao da je ona povećana za 100 odsto, a da su rezerve brašna dovoljne za 12 mjeseci, kao i šećera i riže.

Prema njegovim riječima, evropska solidarnost ne postoji, navodeći da je iz tog razloga uputio posebno pismo predsjedniku Kine Si Đipingu, u kome ga je zamolio za pomoć, pa čak i ljekare.

On je rekao da je jedina zemlja koja može da pomogne Srbiji Kina, navodeći da stiže 5.000.000 miliona maski,  kao i novi respiratori.

Bolnice u kojima se liječe zaraženi od virusa korona čuvaće vojska, a one koji prekrše samoizolaciju čeka i do tri godine zatvora.

"Ovo je teška borba za nas. Samo srpskim i kineskim državljanima neće biti zabranjen ulazak u zemlju, a sve ostale čeka karantin od 14, odnosno od 28 dana ukoliko dolazi iz žarišta virusa", naveo je Vučić.

On je rekao da će virus korona ostaviti teške posljedice po ekonomiju, pozivajući sve građane da se disciplinom bore za budućnost.

"Naravno da ćemo jedan dio tereta u Republici Srpskoj morati da preuzmemo, pa čak i da sačuvamo dio respiratora", kazao je Vučić.

Vučić je rekao da je pred Srbijom velika bitka, u koj su neophodni hladnokrvnost, strast i znanje.