Udarne rupe .jpg

Vrijeme između zime i proljeća, sa promjenljivim temperaturama koje utiču na stvaranje pukotina u asfaltu i njihovo širenje, slobodno bi se moglo nazvati - sezona rupa na putu.

Velike količine padavina od pukotina prave rupe, pa se često dešava da u toku vožnje izbjegavajući jednu rupu naletite na drugu. U tom slučaju treba da znate da ona može da napravi štetu na vašem vozilu, koju bi trebalo odmah da provjerite.

Na ove tri stvari bi trebalo da obratite pažnju ukoliko ste naletjeli na rupu na putu, savjetuje Geico.

Gume

Ako ste naletjeli na rupu, moguće je da vam je oštećena guma. Iznenadno pomjeranje vazduha u njoj može da se ispolji kao ispupčenje na spoljašnjem dijelu gume, a udarac može i da izazove gubitak pritiska u gumi, što će vam odmah pokazati lampica na komandnoj tabli.

Čak i ako se lampica ne upali, treba da provjerite gumu i vidite ima li nekih ispupčenja, koja se obično javljaju sa strane, a na gazu. U tom slučaju oštećenje može biti unutražnje i moraćete da promijenite gumu.

Točkovi

Oštri uglovi rupe mogu da oštete i točkove. Prvo treba da pogledate ima li pukotina na točku, naročito u dijelu gdje se guma i točak dodiruju. Ako je točak izvijen, neće se okretati lako, a moguće je i da je oštećena ivica na mjestu gdje guma prijanja na točak. Ako je oštećenje vidljivo, točak će najvjerovatnije morati da se mijenja.

Ako primjetite da vam auto "vuče" ulijevo ili udesno, moguće je da je rupa iskrivila vješanje na jednom ili više točkova, ili komponenata povezanih sa volanom. To neće samo dovesti do problema u upravljanju, nego će uticati i na kraći rok trajanja guma. U tom slučaju treba da provjerite da li je trap centriran i da, ukoliko nije, obavite centriranje kod auto-mehaničara.