Iz Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske uputili su danas dopis medijima u kome se, između ostalog, vjernicima i sveštenim licima savjetuje kako da postupaju zbog širenja virusa korona.

saborni hram trebinje (5).jpg

Rizičnim grupama – starijim osobama, osobama sa hroničnim oboljenjima kao što su srčane i plućne bolesti, osobama sa dijabetesom, bolesnicima sa malignim oboljenjima i onima čiji je imunitet na bilo koji način ozbiljno narušen, iz Eparhije preporučuju da u narednom periodu ne pohađaju bogosluženja.

Isto važi i za osobe koje osjećaju bilo kakve zdravstvene tegobe, uključujući i simtpome karakteristične za prehladu i grip (povišena temperatura, kašalj, glavobolja, malaksalost, otežano disanje i slično).

"Svi oni, ostajući kod kuće, neka molitvom budu povezani sa svojom braćom i sestrama u hramu. Svako ko želi da primi sveto pričešće može da se javi nadležnom parohijskom svešteniku koji će ih pričestiti u njihovom domu", navodi se u dopisu.

Sveštenici koji imaju bilo kakve simptome poput povišene temperature, kašlja, bola u grlu, malaksalosti, kijavice, otežanog disanja, preporučuje se da ne učestvuju u bogosluženju

"Sveštenici neka blagosiljaju vjernike verbalno i osjenjujući ih krsnim znakom bez ikakvog fizičkog kontakta", naglašava se u dopisu.

Vjernicima preporučujemo da ne cjelivaju ruku sveštenika, kao i da fizički kontakt sa drugim vjernicima svedu na minimum. Uzimajuću u obzir savjete ljekara da ljudi koji se nalaze na javnim skupovima budu na međusobnom odstojanju od najmanje jednog metra, iz Eparhije su zamolili da gužve u hramovima za vrijeme bogosluženja budu što manje, a da mala djeca što više vremena provode napolju ili izvan gužve.

"Sveštenici treba da se staraju da su hramovi za vrijeme bogosluženja što bolje provjetreni, a vrata i prozori što više vremena otvoreni. Vjernicima preporučujemo da poštovanje svetim ikonama ne ukazuju cjelivanjem nego samo naklonom. Sveštenicima nalažemo da osiguraju da se cjelivajuće ikone u svakom slučaju čiste odgovarajućim dezinfikujućim sredstvima što je češće moguće, kao i stvari koje se često diraju rukama kao kvake na vratima, stolice, mjesta za paljenje i uzimanje svijeća", navode iz Eparhije.

Po završetku Svete Liturgije vjernici ne treba da uzimaju naforu iz ruke sveštenika, nego sami iz posude za naforu.

"U svemu ostalom molimo sve da se pridržavaju uputstava Svjetske zdravstvene organizacije, nadležnih medicinskih ustanova i svojih porodičnih ljekara", naveli su iz Eparhije.