Ime ratnog komandanta Nevesinjske brigade Vojske Republike Srpske pukovnika Novice Gušića ostaće zapisano zlatni slovima u istoriji odbrane srpskog naroda u odbrambeno-oslobodilačkom ratu i stvaranja Republike Srpske, poručeno je danas u Nevesinju na komemorativnom skupu povodom njegove smrti.

Novica gusic.jpg

U ime boraca i komandanata Nevesinjske brigade, pukovnik Ranko Prodanović naglasio je da je Gušić odigrao presudnu ulogu u odbrani Hercegovine i Republike Srpske kada je u junu 1992. godine stao pred vojsku i narod koji se u rasulu povlačio iz doline Neretve i kazao da nema daljeg povlačenja.

Prodanović je naglasio da je Gušića krasila velika hrabrost i odlučnost, te da je u presudnim trenucima i svojim nadređenima znao reći "ne", pa je tako tokom Mitrovdanske bitke 1992. godine odbio povlačenje na rezervne položaje uz riječi: "Nemamo rezervno Nevesinje, pa ni rezervni položaj".

"Pukovnik Gušić bio je moj komandant brigade i ponosan smo što smo izvršili naš ratni zadatak. Brigada pod njegovom komandom nije izgubila ni pedalj teritorije", rekao je Prodanović.

On je naglasio da je Gušić u posljednjim danima svoga života dao svoju zadnju komandu - "Borci i narod u Republici Srpskoj moraju da budu jedinstveni, jer smo svi prolazni, a ona mora biti trajna".

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske general Milomir Savčić rekao je na komemoraciji da je Gušić bio legendarni komandant.

"Ovo su uvijek najteži trenuci u životu, posebno kada ispraćamo ovakvu ljudsku i vojničku veličinu. Uvjeren sam da Novicu Gušića ispraćamo u vječnost kroz sjećanje i pamćenje boraca i naroda Republike Srpske. On je za života postao mit i legenda, a legende ne umiru", rekao je Savčić.

Predsjednik Boračke organizacije Nevesinje Sinša Šipovac naglasio je da će borci Nevesinjske brigade vječno biti ponosni na svog slavnog komandanta koji je odigrao presudnu ulogu u odbrani Hercegovine.

Načelnik opštine Nevesinje Milenko Avdalović naglasio je da je Gušić zadužio svoju Hercegovinu i obilježio jedno vrijeme.

Avdalović je podsjetio na presudnu ulogu generala Gušića prilikom formiranja Nevesinjske brigade u junu 1992. godine kada je iz rasute vojske napravio jedinicu koja je za samo nekoliko mjeseci izvojevala najteže bitke i prva u Republici Srpskoj odlikovana Ordenom Nemanjića.

On je podsjetio i na Gušićevu humanost i ljudskost.

"Kada je u Mitrovdanskoj ofanzivi zarobljen prvi hrvatski vojnik, Gušić je naredio da se zarobljen čovjek ne smije ni prstom taći", rekao je Avdalović.

Potpredsjednik Boračke organizacije Nevesinje i član Gušićeve porodice Vojin Gušić podsjetio je da je Gušićeva želja bila da bude sahranjen u Nevesinju među svojim precima, te da je njegova poruka uvijek bila da borci i narod budu složni.

Komemoraciji je prisustvovao i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović, narodni poslanici, predstavnici opština iz istočne Hercegovine, boračkih organizacija i brojni saborci.

Pukovnik Gušić biće sahranjen na Srpskom pravoslavnom groblju Drenovik u Kifinom Selu uz najviše vojne počasti, a opijelo će služiti vladika zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije.

Posmrtna povorka krenuće u 14.00 časova ispred Crkve Vaznesenja Gospodnjeg u Nevesinju.

Ratni komandant Nevesinjske brigade Vojske Republike Srpske preminuo je u Beogradu u 8. marta u 79. godini.