U Trebinju je počela izgradnja novog rezervoara na izvorištu Vrelo oko, a u toku su radovi i na cjevovodu na lijevoj obali Trebišnjice čime će snabdijevanje grada vodom biti znatno stabilnije.

vodovodni sistem trebinje.jpg

Izgradnju rezervoara finansiraju Hidroelektrane na Trebišnjici, a novac za cjevovod lijevom obalom rijeke Trebišnjice obezbijedio je grad Trebinje kroz kreditno zaduženje.

Na Vrelom oku obavljaju se betonski radovi na rezervoaru zapremine od 2,5 hiljade metara kubnih, a nakon njegove izgradnje prekidi u vodosnabdijevanju, u slučaju havarije na cjevovodu, biće znatno kraći.

– Nakon izgradnje ovog rezervoara sistem vodosnabdijevanja biće podignut na daleko veći nivo, pošto će on, zbog svoje zapremine, služiti i kao taložnik u periodima kada je mutnoća vode povećana – kaže Vedran Furtula, rukovodilac sektora investicione izgradnje Hidreoelektrana na Trebišnjici.

Dodaje da je planirana i potpuna rekonstrukcija postojeće pumpne stanice, kao glavnog objekta vodosnabdijevanja grada, a biće promijenjena hidromehanička oprema i ugrađena nova, šesta pumpa, od 185 litara u sekundi.

Kapacitet postojećeg rezervoara na izvorištu Vrelo oko odavno nije dovoljan za Trebinje, a izgrađen je prije skoro 120 godina. Iz Hidroelektrana na Trebišnjici najavljuju da će građevinski radovi na novom rezervoaru biti završeni do kraja godine.

Direktor trebinjskog „Vodovoda“ Spasoje Radović kaže da je kapacitet postojećeg rezervoara na izvorištu Vrelo svega 300 kubnih metara i da je zbog tako male zapremine za potrebe grada posljednjih godina voda samo prolazila kroz njega, kao kroz protočni bojler.

– Nismo imali dovoljnu količinu vode kojom bi snabdijevali grad kada se dogodi neki kvar u pumpnom postrojenju ili nestane struje. Sa većim kapacitetom rezervoara na izvorištu Vrelo oko, uz još četiri nova rezervoara, grad bi trebalo da bude uredno snabdjeven vodom od 20 do 24 sata, bez obzira na sve kvarove – ističe Radović.

Uz izgradnju novog rezervoara privode se kraju i radovi na izgradnji novog cjevovoda lijevom obalom Trebišnjice, koji će služiti za premoštavanje u sistemu vodosnabdijevanja u slučaju havarija na starim cijevima, zbog kojih su Trebinjci posljednih godina ostajali i po cijeli dan bez vode.

– Ovo je jedna od najbitnijih stvari, bajpas transportnog cjevovoda. Cjevovod koji se sad koristi urađen je prije skoro pola vijeka i već je star, pa se događalo da zbog pucanja cijevi, Trebinje, uz sve naše napore, bude cijeli dan bez vode – ističe Radović.

Dodaje da bi radovi, ukoliko vremenske prilike dozvole, trebalo da budu završeni do kraja aprila.

– U narednu turističku sezonu sigurno ulazimo sa završenim cjevovodom lijevom obalom rijeke. Stabilnost vodosnabdijevanja je problem koji traje dugo godina, a do sada se nije rješavao – navodi direktor trebinjskog „Vodovoda“.

Ove dvije kapitalne investicije realizuju se u okviru projekta „Vodovodi i kanalizacija RS“.

Kraj prokuvavanju

Vrijednost radova na novom rezervoaru Vrelo oko je 2,7 miliona KM, biće ugrađena i nova hlorna stanica, a cijeli sistem će biti uvezan u automatizovanu cjelinu. Gubici vode u posljednje vrijeme su prepolovljeni zahvaljujući novoj opremi za otkrivanje kvarova na cjevovodu, a manji su i troškovi struje.

Trebinjci vodu za piće moraju da prokuvavaju poslije svake obilnije kiše, a sa novim rezervoarom će i ovaj problem biti riješen.