Izmjene i dopune Poslovnika o radu Narodne skupštine, čiji prijedlog bi trebalo da bude formulisan naredne sedmice, već su izazvale varnice između vladajućih i opozicionih poslanika, pišu "Nezavisne novine".

narodna skupstina.jpg

Dok u SNSD-u tvrde da će u obzir biti uzeti prijedlozi svih klubova i da trenutni radni dokument ne predstavlja konačnu verziju, u opoziciji kažu da je to pokušaj gušenja slobode govora i demokratije u NS RS i pokušaj ućutkivanja poslanika opozicije. Iako radni prijedlog nije konačna verzija, u opoziciji se plaše da će izmjene biti samo kozmetičke i da će ostati neke od, po njihovom mišljenju, najspornijih odredaba, među kojima su ograničavanje vremena za diskusije po tački dnevnog reda, smanjenje broja replika, ukidanje odgovora na repliku, skraćivanje vremena za iznošenje replika i povreda Poslovnika i pomjeranje replika tek nakon što budu završena obraćanja poslanika po tački dnevnog reda. Takođe, njih brine izostanak odredaba po kojima bi bili kažnjeni poslanici koji ćute i koji se ne pojavljuju na sjednicama.

Dušica Šolaja, predsjednica Zakonodavnog odbora NS RS i poslanik SNSD-a, tvrdi da će u obzir biti uzeti svi prijedlozi i primjedbe, ali i ističe da dio opozicije još nije ni dostavio svoje prijedloge.

Ona je istakla da je njeno iskustvo tokom zasjedanja da ima mnogo zloupotreba poslaničkih mogućnosti za obraćanje, a kao jedan od najvećih problema je, prema njenim riječima, zloupotreba povrede Poslovnika za poslaničke replike.

"Vjerujem da će konačna verzija doprinijeti efikasnijem, produktivnijem i boljem radu NS RS i da ćemo otkloniti uočene nedostatke postojećeg Poslovnika koje smo identifikovali u praktičnoj primjeni", rekla je Šolaja.

Ona je precizirala da je radna verzija sirov materijal koji je sastavljen u Kabinetu predsjednika NS RS, a u kojem se nalazi sinteza svih prijedloga koji su do sada stigli.

"S obzirom na to da još nisu svi dostavili svoje prijedloge, uputili smo poziv svim poslaničkim klubovima, grupama i nezavisnim poslanicima da upute svoje primjedbe i sugestije", rekla je ona i dodala da će naredne sedmice biti sačinjena konačna verzija, koja će onda biti upućena na usvajanje.

Poslanici SDS-a i PDP-a ogorčeni su na radnu verziju i tvrde da je cilj vladajuće većine da spriječi poslanike da govore i da ih onemogući u njihovom radu da iznose kritike na ono što smatraju da je loše u radu Vlade i većine uopšte.

Draško Stanivuković, poslanik PDP-a, i njegova kolegica Jelena Trivić najavili su i moguće proteste i izlazak na ulicu ako vladajuća većina istraje u namjeri da, kako su istakli, ignoriše prijedloge opozicije i nastavi da guši pravo slobode govora.

Davor Šešić, poslanik SDS-a, rekao je da su postojeće odredbe čak i protivustavne, jer, kako je objasnio, Ustav RS garantuje slobodu govora i izražavanja, a koje se, kako tvrdi, ovim prijedlozima ograničavaju.

Ivanka Marković, zamjenica predsjednice Zakonodavnog odbora, rekla je da će se založiti da na sjednici na kojoj bude bio usvojen konačni prijedlog budu zastupljeni i prijedlozi opozicije, ali je naglasila da ne vjeruje da će većina to usvojiti.

"Ako budu usvojene ove odredbe, onda nestaje demokratija i gubi svoj smisao", rekla je ona.