Generalni konzulat Srbije u Banjaluci pozvao je državljane Srbije koji imaju prijavljeno prebivalište u toj zemlji da 26. aprila iskoriste svoje pravo i izađu na izbore, a da prethodno podnesu zahtjev za upis u birački spisak o tome da će glasati u Republici Srpskoj, odnosno BiH.
konzularna kancelarija.jpg
 

Državljani Srbije koji imaju boravište u Republici Srpskoj, BiH mogu podnijeti zahtjev da se u jedinstveni birački spisak upiše da će na izborima glasati u Generalnom konzulatu Srbije u Banjaluci, Konzularnoj kancelariji Generalnog konzulata Srbije Banjaluka sa sjedištem u Trebinju ili u Ambasadi Srbije u Sarajevu, te Generalnom konzulatu Srbije u Mostaru.

Zahtjev se može podineti putem Generalnog konzulata Srbije u Banjaluci najkasnije pet dana prije dana zaključenja jedinstvenog biračkog spiska, odnosno do ponoći 4. aprila.

- Pravo da glasaju u Republici Srpskoj, BiH, imaju i državljani Srbije koji na dan glasanja turistički borave u inostranstvu, ako su prethodno, blagovremeno podneli zahtev za glasanje - saopšteno je iz Generalnog konzulata.

Zahtjev za upis u jedinstveni birački spisak mora da sadrži: ime, prezime i ime jednog roditelja, jedinstveni matični broj, opštinu, odnosno grad i adresu prebivališta u Srbiji, kao i podatke o opštini, odnosno gradu i adresi boravišta u Republici Srpskoj, BiH, prema kojoj će birač glasati na predstojećim izborima.

Generalni konzulat Republike Srbije u Banjaluci taj zahtjev će dostaviti nadležnoj opštinskoj, odnosno gradskoj upravi po mjestu prebivališta birača u Srbiji.

- Podatak o tome da će birač glasati u Republici Srpskoj, BiH, može se upisati u jedinstveni birački spisak samo za lice koje je već upisano u jedinstveni birački spisak Srbije - ističe se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da će 26. aprila biti omogućeno glasanje na biračkim mjestima u Republici Srpskoj - u Generalnom konzulatu Srbije, Bulevar vojvode Radomira Putnika dva, te u Konzularnoj kancelariji Generalnog konzulata Srbije - Banjaluka sa sjedištem u Trebinju, Njegoševa ulica četiri.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić raspisao je parlamentarne izbore za 26. april.