Policijska uprava Trebinje je u vremenskom periodu od 25. do 27. februara 2020. godine, realizovala regionalnu akciju u saobraćaju sa akcentom na evidentiranje prekršaja: nekorištenje bezbjednosnih pojaseva, nekorištenje sigurnosnih sjedalica za djecu i upotreba mobilnih telefona u toku vožnje.

policija kontrola.jpg

U navedenom vremenskom periodu evidentirano je 111 prekršaja nekorištenja bezbjednosnih pojaseva. Kažnjeno je 109 vozača i dva suvozača.

Evidentirano je 39 prekršaja nekorištenja sigurnosnih sjedalica za djecu. U 25 slučajeva vozači su kažnjeni za upotrebu mobilnog telefona u toku vožnje. Tokom trajanja akcije evidentirano je i 39 drugih prekršaja iz oblasti saobraćaja.

Iz Policijske uprave Trebinje podsjećaju sve roditelje da je zakonska obaveza da se prevoz djece vrši u sigurnosnim sjedalicama do navršenih 12 godina.

Ukoliko je dijete preraslo sjedalicu koristi se odgovarajući podmetač koji omogućava pravilnu upotrebu bezbjednosnog pojasa od putničkog automobila.

Poštovanjem saobraćajnih propisa i saobraćajne kulture utičemo na nivo bezbjednosti saobraćaja, smanjuje se broj saobraćajnih nezgoda, smanjuje se i težina povreda koje učesnici u saobraćaju mogu zadobiti.