Povodom Međunarodnog dana Civilne zaštite u Trebinju je održana zajednička vježba subjekata zaštite i spasavanja i Republičke uprave civilne zaštite /RUCZ/ pod nazivom "Štit 2020".

Vjezba stit 20206.jpg

Nakon svečane smotre svih pripadnika u kasarni, uzbunom je dat početak vježbe koja je održana na četiri lokaliteta.

Na njima su građani mogli da vide akciju spasavanja u slučaju zemljotresa i požara, u slučaju lišavanja slobode, te scenario iznošenja nemoćnih osoba.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić je naglasio da kada dođe do elementarnih nepogoda zna se na koga se može osloniti, a na koga ne.

Isto tako, naveo je, cilj je i izdvajanje što više sredstava i unapređivanje ovih jedinica.

"Mnoge države u okruženju imaju podršku oružanih snaga, ali isto tako znamo koliko je nama to bilo od koristi, jer kada su nam bili najpotrebniji nismo imali baš takav odgovor. Sve jedinice u vježbi maksimalno su odgovorile zadatku i moramo djelovati jedinstveno i složno", naveo je Ćurić.

On je istakao da je dnas pokazano da, kada je Republike Srpske u pitanju, Republička uprava civilne zaštite i Civilna zaštita grada Trebinja su 24 časa na usluzi.

Vjezba stit 20204.jpg

Direktor Republičke uprave civilne zaštite Milan Novitović rekao je da su pripadnici i sistem spasavanja Republike Srpske obučeni, osposobljeni, za svaku katastrofu.

"Sistem Civilne zaštite činimo svi zajedno, a Republička uprava je ta oko koje će se svei okupljati i koja će u narednom periodu pokazati da su širina i snaga u okupljanju i zajedničkoj snazi. Mi smo spremni da damo adekvatan odgovor koji je pred nama", rekao je Novitović.

On je istakao da će u Trebinju biti organizovan Centar za obuku protivpožarne zaštite u Republici Srpskoj, koji će služiti za obuku jedinica za spasavanje na vodi i pod vodom, a pomagaće i svim lokalnim zajednicama na području istočne Hercegovine u slučaju požara.

Vjezba stit 20202.jpg

Direktor Javne ustanove "Ekologija i bezbjednost" iz Trebinja Stevan Bekan je rekao da je na vježbi učestvovalo oko 200 učesnika - svi subjekti zaštite i spasavanja iz Trebinja zajedno udruženjima građana.

"Zadovoljan sam kako je prošla današnja vježba i sve je odrađeno onako kako je zamišljeno", rekao je Bekan.

Vježba je trajala oko 90 minuta. Na početku vježbe dodijeljena su priznanja zaslužnim pojedincima i kolektivima.

Vjezba stit 20203.jpg

Vjezba stit 20205.jpg

Vjezba stit 20201.jpg