kajakasi srbije pripreme goricko jezero trebinje.jpg

Kajakaši Srbije narednih desetak dana provešće na Goričkom jezeru, gdje će uraditi pripreme jer, kako kažu, u Trebinju imaju idealne uslove kako vodene, tako i klimatske.

Na pripremama boravi 50 mlađih seniora i juniora sa više trenera, koji po dva puta dnevno treniraju na Goričkom jezeru, imaju trening u teretani ili se spremaju kroz trčanje.

Da su na Goričkom jezeru idealni uslovi za treniranje, iako je februar tek završio, uvjerio nas je i selektor kajakaške reprezentacije Srbije Pavle Jovanov, koji kaže da tokom jednog treninga djevojke kajakom prelaze oko 16 kilometara, a muškarci više od 20.

"Ovo je nastavak priprema koje smo prošle godine počeli sa našom seniorskom ekipom. Uslovi su idealni, vrijeme nas služi i sve što smo programom zacrtali možemo i da odradimo", naveo je Jovanov.

selektor pavle jovanov.jpg

On kaže da je Trebinje prepoznato kao mjesto za održavanje priprema i da se vrlo lako može desiti da A sastav kajakaške selekcije Srbije ponovo odradi pripreme u našem gradu.

"Sada su u Turskoj, jer su tamo, ipak, još povoljniji vremenski uslovi. Međutim, Trebinje može da bude naša baza za proljeće i kasnu jesen i, po meni, Goričko jezero može da bude mjesto gdje ćemo se češće viđati", naveo je Jovanov.

Član mlađih seniora Aleksandar Perović i ranije je bio u Trebinju, a za bazične pripreme koje upravo odrađuje kaže da se odvijaju u odličnim uslovima i da voli da dođe u naš grad.

Prema njegovim riječima, voda je idealna za veslanje, nema vjetra, a grad i njegovo okruženje  su veoma lijepi i prijatni za svakog posjetioca.

aleksandar perovic.jpg

"Sada naveslavamo kilometražu, namještamo tehniku-zaveslaj i odrađujemo trčanje ili trening u teretani. Treneri su nam super, kao i selektor. Na sve imam samo riječi hvale", kaže Perović, koji je tokom jednog treninga u kajaku prešao oko 20 kilometara.

Kajak je veslao do Lastve, pa mu se posebno svidjela priroda, zbog čega je uživao i sa još većom ambicijom prelazio zadate kilometre.

Na pripremama sa  članovima selekcije Srbije je i član Upravnog odbora kajakaške reprezentacije i jedan od trenera Slaviša Stajović, koji kaže da Goričko jezero ima idealne uslove da, osim ekipe Srbije, privuče i druge kajakaške selekcije.

"Ovdje je neophodno da se uradi novi prilaz vodi - ponton ili stepenice koje bi se spuštale u vodu, kao i muška i ženska svlačionica i prateći prostor gdje bi kajakaši ostavili prateću opremu", priča Stajović.

slavisa stajovic.jpg

Stajović navodi da od pet lokacija na kojima su do sada obavljali pripreme, Trebinje ima najidealnije uslove za pripreme kajakaša.

"Još ako znamo da će uskoro biti izgrađen zatvoreni bazen i da se uz samo jezero se planira izgradnja biciklističke staze, tada će uslovi biti više nego odlični", naveo je Stajović.

On je pohvalio i saradnju sa Gradom Trebinje i gradonačelnikom Mirkom Ćurićem, sa kojim su imali priliku da razgovaraju i koji im je obezbijedio privremeni objekat za presvalačenje uz samo jezero.

Član juniorske selekcije Srbije Vanja Damjanov kaže da je po prvi put u Trebinju i da se na Goričkom jezeru priprema za predstojeću sezonu.

"Treninzi su naporni, trudimo se da pratimo jaču grupu i da idemo sa bržim takmičarima kako bismo napredovali. Na taj način sam preveslala 20 kilometara za manje od dva sata", kaže Damjanova.

vanja damjanov .jpg

Trebinje već duži niz godina brojni kajakaški klubovi i selekcija Srbije koriste za bazične pripreme, a odlične uslove na Trebišnjici i Goričkom jezeru najbolje poznaju u trebinjskom klubu.

Predsjednik Veslačkog društva "Trebinje" Pero Pantović kaže da uz minimalna ulaganja Goričko jezero može postati prepoznatljiva lokacija za pripreme brojnim selekcijama.

"Jedan ozbiljan veslački centar sa sobom traži i investiciju. Vjerujem da smo na putu da počnemo sa tim projektom, posebno ako znamo da je gradonačelnik izrazio spremnost da pomogne", naveo je Pantović.