Još dvije osobe su preminule od posljedica virusa sezonskog gripa, potvrđeno je iz Instituta za javno zdravstvo RS, tako da je sada broj umrlih povećan na šest.

Doktor.jpg

"U protekloj nedjelji, prijavljena su dva smrtna ishoda u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske, a koji su bili pozitivni na virus influence A. Radi se o osobama starije životne dobi sa višestrukim teškim komorbiditetima",  pojasnili su iz Instituta i dodaju da je do sada su preminulo šest osoba od posljedice virusa sezonskog gripa.

Ističu da je prema posljednjem izvještaju Instituta za javno zdravstvo RS domovi zdravlja RS prijavili 7.588 akutnih respiratornih infekcija, dok je oboljenja sličnih gripu registrovano 2.094.

"U bolnicama u Republici Srpskoj u ovoj sedmici prijavljeno je 39 oboljelih od teške akutne respiratorne infekcije i to 19 u Univerzitetskom kliničkom centru RS, po pet slučajeva u Bolnici Doboj, Bolnici Prijedor i Bolnici Trebinje, tri slučaja u Bolnici Bijeljina i dva slučaja u Bolnici Zvornik", ističu iz Instituta.

Prema njihovim riječima najveća učestalost prijavljivanja oboljenja sličnih gripi  je bila na teritoriji domova zdravlja koje pokriva Regionalni centar Istočno Sarajevo, a najmanje Bijeljina i Regionalni centar Zvornik, dok je najviše  od početka sezone prijavljeno u OB Doboj.

"Najveći broj oboljelih od sličnih gripi je u uzrasnoj grupi od pet do14 godina života a zatim slijede uzrasne grupe od rođenja do četiri godine života i od 30 do 64 godine života, dok je u kategoriji akutnih respiratornih infekcij najviše oboljelih u uzrasnim grupama od 30 do 64 godine života i od rođenja do četiri godine života", kazali su iz Instituta.

Iz Instituta savjetuju da zbog većeg boravka u zatvorenom prostoru i mjestima gdje borave veće grupe ljudi , učionice, čekaonice, sredstva javnog prevoza,  neophodno je primjenjivati mjere lične, a posebno respiratorne higijene, kao i higijene prostora u kojem živimo i radimo.