Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić rekao je da će Ministarstvo prosvjete i kulture Repubike Srpske i u ovoj godini podržati kulturne manifestacije u našem gradu, te se aktivno uključiti u pitanja upisne politike u srednjim školama.

curic trivic sastanak.JPG

Ćurić je, nakon sastanka sa ministrom Natalijom Trivić, istakao da je dogovorena saradnja i u oblasti predškolskog i osnovnog obrazovanja, ali i oko slanja prijedloga i mišljenja za nove zakone koji se tiču nadležnisti ovog resora.

"Ministarstvo će dati i svu neophodnu podršku za izgradnju nove zgrade Gimnazije čiji je donator Rodoljub Drašković, kao i za projekat 'Povratak prirodi', koji je jedinstven u cijeloj Republici Srpskoj", naveo je Ćurić.

Govoreći o upisnoj politici u srednjim školama, Ćurić je kazao da su preduzeti inicijativni koraci i da je posebna pažnja usmjerena kako na zanimanja koja se direktno tiču turizma, tako i na određene zanate u Tehničkoj školi.

"Sve te mjere treba da doprinesu raznovrsnijem kadru i da djeca koja završe jednu od tih škola odmah po izlasku iz školskih klupa pronađu posao", naveo je Ćurić.

Ministar Natalija Trivić navela je da ju je rukovodstvo Trebinja upoznala o svim planovima iz nadležnosti ovog resora, a koja se direktno ili indirektno tiču i našeg grada.

Ona je istakla da su u toku pripreme za donošenje novog zakona o predškolskom vaspitanju i obrazovanju, ali i izmjene zakona o srednjem vaspitanju i obrazovanju, čime treba da se unaprijedi razvoj obrazovanja u ovim oblastima.

"Ovim aktima definisaće se obaveze svake lokalne zajednice i Vlade Republike Srpske, a već od septembra djeca za poteškoćama u razvoju i djeca iz hraniteljskih porodica imaće pravo na besplatno pohađanje vrtića", navela je Trivić.

Prema njenim riječima, u osnovnom i srednjem obrazovanju nastaviće se sa inovativnim planovima i programima i usavršavanju i edukovanju prosvjetnog kadra.

Trivićeva je istakla i da je upoznata sa programom Trebinjskog kulturnog ljeta, koji je veoma raznovrstan i koji diprinosi afirmaciji kulture ne samo našeg grada, već i Republikem Srpske.

U nastavku radne posjete Trebinju, ministar Trivić posjetila je Muzej Hercegovine.