U Narodnoj biblioteci predstavljena je knjiga "Sasrbljenja (Srba razsrbljenih)" autora Petra Aškrabe Zagorskog.

askraba trebinje (1).jpg

Knjiga, koja je iz štampe uzašla prošle godine u izdanju Književnog fonda "Sveti Sava" iz Pala, na 271 stranici govori o prisilnom razsrbljavanju Srba kroz vijekove do današnjih dana.

Ovaj autor, koji je do sada objavio 15 knjiga, bavi se istorijom Srba i to na specifičan način istražujući prezimena. Do sada je istražio oko 80.000 prezimena.

Prostor koji obrađuje u svojim djelima je Zagorska Srbija (Serbia, Sirbia) ili samo Zagorje, a obuhvata dio od Soluna do Alpi od prije 2.500 godina sa sjedištem u gradu Kučevu, današnjem Kalinoviku na planini Zelengori, koja se u srednjem vijeku zvala Crna Gora.

"Istorija nam je ispisana sasvim naopako, a sve je krenulo od smrti cara Dušana 1355. godine, posljednjeg samosvjesnog srpskog vladara, koji je vladao sobom. Nakon toga dolazi tursko carstvo gdje je iskrivljena istorija, a na Berlinskom kongresu brzo nas je uništila Austro-Ugarska i velike sile. Nakon rata Vatikan, komunizam jer su nama podvaljeni najobičniji pojmovi od toga da su ovo područje naselili Sloveni, a ne Srbi, zatim izmišljena je Matica Srbija i dosta drugih stvari", kaže Aškraba.

askraba trebinje (2).jpg

Na osnovu prezimena Aškraba kaže da je saznao mnogo toga što i ne dodiruje pojam prezimena, kao razne riječi i pojmove šta znače, istorijski slijed događaja kako se šta odvijalo.

Idući u prošlost na osnovu prezimena utvrdio je da smo sve bliža i bliža rodbina, Srbi u tri vjere i objasnio je je kako se sasrbiti i održati mir među jednim narodom, Srbima.

"Bez obzira što su Srbi razbijeni u više država, srbin u svom duhu mora da ima osjećaj jednodržavnosti i da smo mi svi Srbi u jednoj državi i da se tako podrazumjeva. Ako neko naprimjer udari nekog srbina bilo gdje to treba da zaboli svakoga srbina i moramo se bratiti, sljuditi, sasrbiti", jasan je Aškraba.

Na promociji su govorili i mr Nebojša Rudan i prof. dr Radoslav Milošević.