Među 24 profesora fizike iz BiH koji su  po prvi put bili u organizovanoj posjeti najvećoj svjetskoj laboratoriji za fiziku elementarnih čestica u CERN-u, jedini iz istočne Hercegovine bio je profesor Gimnazije "Jovan Dučić" Nenad Grković.

cern posjeta (2).jpg

Putovanje je bilo organizovano od strane Asocijacije za napredak nauke i tehnologije (ANNT) koju vodi rođeni Trebinjac Admir Greljo, inače profesor  koji u ovoj asocijaciji radi kao istraživač

Boravak fizičara iz BiH u Švajcarskoj trajao je pet godina i organizovan je prvi bh. CERN-ov program za nastavnike. Profesori  su  imali priliku da posjete laboratorije, uče o nauci koja se ovdje istražuje, slušali  predavanja o kosmologiji, fizici elementarnih čestica…

Prema riječima Nenada Grkovića cilj posjete bilo je upoznavanje profesora sa najnovijim istraživanjima u fizici. Želja je da se to prenese učenicima  i šira javnost upozna šta se sve istražuje u ovom laboratoriju.

“CERN ili drugim riječima Evropsko vijeće za nuklearna istraživanja nalazi se na granici između Švicarske i Francuske. Ovdje je kreirirana i prva veb stranica prije 30 godina za potrebe distribucije podataka zabilježenih u sudarima čestica, a otkrivena je i 'Božija čestica'. Drago mi je što smo obišli i Kompaktno mionski solenoid (CMS) koji je jedan od dva najveća detektora i oni služe za istraživanja elementarnih čestica. Impozantno je bilo vidjeti ovaj eksperiment jer se nalazi na oko 100 ispod površine”, objasnio je Grković.

Grković je pojasnio da je odlazak u CERN ogromno iskustvo za svakog fizičara.

“O posjeti CERN-u sanja svaki fizičar. Ovdje se istražuju fundamentalni zakoni fizike koja nisu komercijalna istraživanja, ali pored istraživanja elementarnih čestica, razvijaju se i druge metode. Ovdje imamo istraživanje superprovodnih materijala, razvijena je i hadronska terapija za liječenje raka”, objašnjava Grković.

cern posjeta (1).jpg 

Poznavajući mikro svijet može se objasniti i ponašanje makro svijeta to jest kosmosa. Danas su najveći problem u kosmosu tamna materija i tamna energija jer se ispostavilo da kosmos nije statičan i da se ubrzano širi, a za to širenje kriva je energija.

“U fizici za sada nemamo odgovor odakle potiče. U CERN-u na nivou elementarnih čestica se istražuju stvari koje bi bile odgovorne za ubrzano širenje kosmosa. U  kosmologiji je na početku nastajanja kosmosa bio podjednak odnos materije i anti materije postavlja se pitanje zašto je materija ostala dominantna u odnosu na anti materiju. To je još jedno od pitanja koja se pokušavaju riješiti ovdje”, priča Grković.

Svaki trenutak boravka u CERN-u bio je isplaniran tako da je organizovana posjeta Fabrici antimaterija, mjestu gdje je najveća gustoća antimaterije u cijelom svemiru.

Osim akademskog znanja, CERN doprinosi razvoju novih tehnologija, a oko 700 radnika je stalno je zaposleno. Naš sagovornik nam je rekao da je na kraju svako od profesora dobio sertifikat Evropskog vijeća za nuklearna istraživanja.