U galeriji Kulturnog centra otvorena je izložba "Put do pobjede: Istorijski izvori svjedoče" koja je posvećena 75. godišnjici Dana pobjede nad fašizmom, koj prikazuje oslobađanje jugoistočne Evrope od okupacije Njemačke.

Izlozba rusija3.jpg

Značaj ove izložbe je poseban jer se već duže vremena evopsko društvo nalazi u procesu političke revizije 20. vijeka, a posebno Drugog svjetskog rata.

Otvarajući izložbu, ambasador Ruske Federacije u BiH Petar Ivancov je istakao da mu je drago što provodi današnji dan u Trebinju.

Imao je nekoliko razgovora sa čelnim ljudima Grada Trebinja, kao i sa vladikom Dimitrijom i drago mu je što veliki broj ljudi u Republici Srpskoj i Trebinju zna o zajedničkoj borbi u Drugom svjetskom ratu.

"Trebinje je jedan od najinteresantnijih gradova u BiH ne samo po ljepoti, čak smatram da ima veće kapacitete u ekonomskom planu. Ima velike turističke potencijale i to ne samo u vjerskom turizmu. Učinićemo sve da bude veći broj turista i pričaću sa našim turističkim organizacijama", naveo je Ivancov.

Izlozba rusija2.jpg

On je istakao da je Rusija zainteresovana i za veći uvoz vina, voća i povrća sa ovoga područja, ističući da će za realizaciju ove ideje koristiti mehanizme koji postoje između Republike Srpske i Ruske Federacije.

Predsjednik Skupštine grada Dragoslav Banjak je rekao da su po prvi put našoj javnosti predstavljeni neki od dokumenata i fotografija koja se nalaze u fundusima Državnog muzeja istorije u Moskvi i Centralnog arhiva ministarstva.

"Ova izložba služi kao podsjećanje na veliku žrtvu koju je Crvena armija podnijela u antifašističkoj borbi i podršku koju je Sovjetski savez pružao svojim saveznicima u Jugoslaviji, kao i na zajedničke operacije koje su vodile sovjetske snage i NOV Jugoslavije u borbama za oslobođenje Beograda", naveo je Banjak.

On je istakao da je ambasador Ivancov iznio čitav niz ideja koje bi poboljšale saradnju našeg grada i Ruske Federacije.

Izlozba rusija1.jpg

Večeras u 18.00 časova biće prikazan epsko biografski film "Bitka za Sevastopolj" o mladoj Ljudmili Pavličenko koja je postala najpoznatija žena snajper u istoriji, a od 20.00 časova "Gagarin, prvi let u svemir".

Sutra sa početkom u 16.00 časova je film "Legenda broj 17".

Projekcije filmova su u bioskopskoj sali Kulturnog centra.

Organizatori su Grad Trebinje i Ambasada Ruske Federacije u BiH.