Jedan od dva postojeća generatora u Hidroelektrani "Dubrovnik" u Platu, koji je trebao biti pušten u pogon u četvrtak, 20. februara, grubim propustom radnika Hrvatske elektroprivrede /HEP/, potopljen je velikim količinama vode koja je natopila kućište generatora, te rotor, stator i polove, piše hrvatski "Nacional" u svom štampanom izdanju.

he dubrovnik plat.jpg

Prema navodima iz izvještaja o incidentu, koji je Nacional dobio na uvid, incident je posljedica velikih pritisaka Uprave HEP-a na radnike koji su radili na sanaciji hidroelektrane oštećene u požaru u januaru prošle godine, a kako bi se generator B što je moguće prije pustio u pogon.

Izvještaj su sastavili radnici kompanije "Končar" i poslali ga upravi HEP-a.

U izvještaju se, između ostalog, navodi kako je punjenje cjevovoda prošlo uspješno te da se potom pristupilo punjenju bazena koji služi za rashladne sisteme, a da je problem nastao zbog činjenice da radnici HEP-a nisu na vrijeme zatvorili izlazni ventil bazena pa se rashladna voda punila do glavnih ventila A i B generatora.

HE "Dubrovnik" van mreže je od 10. januara 2019. godine zbog nezgode u kojoj su tri radnika izgubila život.

Zbog nefunkcionisanja ove elektrane najviše štete pretrpjele su Hidroelektrane na Trebišnjici, te budžeti Grada Trebinja i Opštine Bileće.

Županijsko državno tužilaštvo u Dubrovniku je 13. februara 2020. donijelo rješenje o proširenju istrage, određene rješenjem o provođenju istrage od 13. julu 2019. protiv petorice hrvatskih državljana (1953., 1970., 1956., 1975. i 1947.) zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili po jedno krivično djelo protiv opšte bezbjednosti.