Trebinje će do kraja narednog mjeseca dobiti takozvane polupodzemne kontejnere, po uzoru na susjedne turističke gradove poput Herceg Novog i Dubrovnika, odnosno dobar dio Hrvatskog i Crnogorskog primorja.

Polupodzemni.kontejneri.jpg

Za početak će, kako saznajemo u preduzeću "Komunalno" a.d. Trebinje, nabaviti tri takva kontejnera zapremine pet kubnih metara, a njihova prednost je što su metar i po pod zemljom i metar i po nad zemljom, te svaki od njih može da se podijeli na sedam dijelova, iako ti dijelovi mogu ostati i kompaktna cjelina.

Pogodnost je što sva tri ovakva kontejnera mogu stati na površinu jednog parking mjesta i zamjenjuju 18 postojećih metalnih kontejnera, ali je ogromna prednost i ta što im udari vjetra neće moći ništa, a što je u vrijeme sve učestalijih bura u Trebinju predstavljalo veliki problem.

"Zasad je bolja varijanta polupodzemnih kontejnera jer se oni mogu i izvaditi i tako isprazniti i očistiti, dok kod podzemnih postoji problem čišćenja, vađenja otpada i slično, a za njihovo praženjenje i odvoz smeća bi se morala nabaviti i specijalizovana vozila", navodi Nedeljko Lambera, direktor "Komunalnog".

On kaže da će se i spoljni izgled ovih kontejnera uklapati u okolinu, pa će kontejner kod Starog grada biti obložen kamenom, kako bi se stopio s ambijentom.

Već postoje investitori stambeno-poslovnih objekata u gradu koji su zainteresovani za nabavku ovakvih kontejnera ispred objekata koje grade, tako da se u ovoj godini može očekivati da 20 do 30 takvih kontejnera bude postavljeno na području grada Trebinja.

Lambeta je napomenuo da je pripremljeno šest boksova na različitim gradskim lokalitetima na kojim će biti postavljeni kontejneri za selektivno sakupljanje otpada, a dogovoreno je i to da studenti Akademije likovnih umjetnosti u Trebinju oslikaju ova mjesta likovnim porukama koje upućuju na potrebu selektivnog odlaganja otpada