Za nastavak modernizacije četiri zdravstvene ustanove iz budžeta Republike Srpske biće izdvojeno više od 5,5 miliona KM, s ciljem da pacijentima bude obezbijeđen visok kvalitet usluga i liječenja, a zaposlenima što bolji uslovi za rad, piše "Glas Srpske".

bolnica-tb.jpg

Kako je navedeno u “Službenom glasniku RS” za završetak izgradnje južnog krila - Poliklinike Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) RS, tačnije ambulante za specijalističke preglede namijenjena su 1,184 miliona KM, dok je za kardiohirurgiju predviđeno 1,167 miliona KM.

Za izgradnju i opremanje nove bolnice u Istočnom Sarajevu određeno je 2,270 miliona KM, dok su za rekonstrukciju i dogradnju centralnog objekta “B” Univerzitetske bolnice Foča namijenjena 1,023 miliona KM.

Pomoć Vlade RS nije izostala ni za kapitalno ulaganje kada je u pitanju Specijalna bolnica za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju “Mlječanica” Kozarska Dubica.

Prema riječima generalnog direktora UKC-a RS Vlade Đajića ambulanta za specijalističke preglede i kardiohirurgija biće puštene u rad za dva mjeseca, a ostalo je, kaže, da budu završene još samo neke sitnice.

- Riječ je o najmodernijim hirurškim ambulantama, sa vrhunskom opremom u južnom krilu. Kada je riječ o kardiohirurgiji, imaćemo dvije najsavremenije operacione sale sa intenzivnom i poluintenzivnom njegom, gdje će biti rađene najkomplikovanije operacije. Prvi put u istoriji UKC-a RS će imati kardiohirurgiju - kazao je Đajić.

Vršilac dužnosti direktora Univerzitetske bolnice Foča Radmil Marić kaže da radovi na objektu te zdravstvene ustanove idu po planu te da bi do jeseni sve trebalo da bude završeno.

- Trenutno završavamo polikliniku sa 35 ambulanti, a za mjesec dana bi trebalo da stigne oprema i namještaj, dok bi onkologija mogla biti gotova za mjesec, dva kasnije. Po završetku ovih radova počeće rekonstrukcija paviljona gdje su smještene kardiologija, neurologija i centralni objekat, koji podrazumijeva operacione sale i angio salu - kazao je Marić.

Dodao je da je bolnica sagrađena prije 60 godina, zbog čega je obnova bila neophodna.

U bolnici “Srbija” u Istočnom Sarajevu, čiji objekat je završen krajem 2018. godine, ističu da se 2,270 miliona KM odnosi na ratu. Riječ je o projektu “ključ u ruke”, prema kojem je dogovoreno da izvođač obezbijedi sredstva koja će mu u 72 jednake rate biti isplaćena iz budžeta RS.

Početkom proljeća trebalo bi da počne i izgradnja nove bolnice u dobojskom naselju Usora. Kako su nedavno saopštili iz te zdravstvene ustanove, izvođač radova, kineska kompanija “Čajna sinofarm internešnel korporejšn” do kraja marta trebalo bi da dostavi glavni projekat na odobravanje Komisiji za sprovođenje projekta.